Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prostějov odmítl krajský projekt odpadového hospodářství. Upřednostní soukromou firmu

Záměr vystoupit ze společného projektu Olomouckého kraje na zpracování odpadů dnes schválilo zastupitelstvo Prostějova. Spojení sil jednotlivých obcí regionu má podle zástupců krajské společnosti přinést levnější platby pro občany za odpady a kontrolu nad nakládáním s těmito surovinami. Vedení Prostějova i přes kritiku opozice vyhodnotilo jako lepší varianty nabídky soukromých firem.

Rozsáhlou diskuzi rozpoutal záměr vedení Prostějova vystoupit ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Ta připravuje rozsáhlý projekt systému nakládání s komunálním odpadem, který je potřeba připravit před zákazem skládkování ustanoveným na rok 2030. Zavedení nových technologií mají financovat prostřednictvím příspěvků a nákupů akcií jednotlivé obce a města. Pro Prostějov by šlo podle zástupců města o vklad přibližně 66 milionů korun v následujících šesti letech. Město zároveň dostalo nabídky pokračování spolupráce se společností FCC či případně využití progresivní metody plazmového zplyňování odpadu od firmy PGP Terminal.

Prostějovské radniční listy jsou v počtu fotek radních na prvním místě v zemi

Prostějovské radniční listy, které dostávají téměř všechny domácnosti ve městě, drží jedno prvenství. V počtu fotek radních ve vydání jsou na absolutní špici mezi padesáti městskými zpravodaji v České republice. Opozice tuto praxi tvrdě kritizuje.

Tyto varianty prošly analýzou, podle které měli rozhodovat zastupitelé. Podle představitelů opozice ale v rozboru možností chyběly důležité informace. „Důvodová zpráva nic neobsahuje, je to jen názor předkladatele. Rád bych se rozhodl podle čísel, ne jen podle toho, kolik se vloží na začátku. Ale také kolik to bude stát po nějakém čase. Jestli to později nebude dražší,“ prohlásil na zastupitelstvu Petr Ošťádal (Na rovinu!).

K neschválení záměru a předložení konkrétnějších informací nabádal také jeho stranický kolega Aleš Matyášek. „Rada Olomouce si nechala zpracovat oponentní studii a ta prokázala, že projekt Odpady Olomouckého kraje je v pořádku a životaschopný a doporučila pokračování. Peníze, které budou obce investovat, nebudou odcházet ve formě dividend do zahraničí, ale budou tam zůstávat. V žádném případě se nedá říct, že náklady by byly vyšší a že se to nevyplatí,“ řekl opoziční zastupitel.

Zastupitel František Švec z Na rovinu! s nadsázkou uvedl, že jej mate, proč jsou všechna města pro hypoteticky nevýhodnou variantu a jen sofistikovaný Prostějov našel lepší cestu. Takové tvrzení ale odmítl primátor František Jura (ANO). „Věc jsem diskutoval i s dalšími starosty a určitě nejsme sami, kdo vidí i jiné možnosti. Jako zastupitelé jsme byli třikrát na seminářích, kde nám společnosti představovaly svůj směr a přesvědčovaly nás o jejich cestě. Chtěli jsme, aby zastupitelé mohli sami kvalifikovaně rozhodnout. Není to žádné nařízené hlasování,“ zdůraznil primátor.

Podle jeho náměstka Jiřího Pospíšila (Pévéčko), který má komunální služby v gesci, je dotřiďovací linka nejdražší možnou variantou. Právě moderní linka za zhruba půl miliardy korun by měla být jednou z nejrozsáhlejších investic obecní společnosti. Moderní metody třídění a zpracování odpadu ale Prostějovu nabízejí i komerční podniky.

„Odpad na tuhé alternativní palivo musí upravit buď obecní společnost nebo soukromá společnost. Servisní společnost Olomouckého kraje má za cíl provádět službu pro své akcionáře co nejlevněji a je také pod jejich přímou kontrolou. Pokud Prostějov zvolí cestu soukromé společnosti, pravděpodobně nebude mít žádnou garanci stabilních cen. U obecní společnosti je však jistota stabilní nákladové ceny,“ tvrdí pirátský krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída.

Estakádu v Prostějově opět čekají několikaměsíční opravy. Motoristé se musí připravit na kolony

Estakádu v Prostějově opět čekají několikaměsíční opravy. V loňském roce silničáři rekonstruovali jednu polovinu mostu, letos přijde na řadu druhá. Opravy začnou koncem března a potrvají do poloviny listopadu. Motoristé se musí připravit na kolony.

V rozjíždějícím se společném projektu je nyní zapojeno přes šedesát obcí a měst Olomouckého kraje, ve kterých žije celkem přes 300 tisíc obyvatel. „Nicméně číslo se může změnit, neboť některé obce se stále přidávají, zatímco jiné lavírují nebo dokonce spolek opouštějí. Přesněji se to vyvrbí, až přijde na řadu první příspěvek na samotné vybudování oné infrastruktury. Ledacos napoví také valná hromada plánovaná na červen,“ podotkl krajský radní a předseda Správní rady spolku Odpady Olomouckého kraje Šmída.

Ačkoliv zástupci opozice žádali odložení záměru vystoupení ze společného krajského projektu, zastupitelstvo rozhodlo jasně. Šestadvacet hlasů zaznělo pro ukončení zapojení Prostějova v Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Pouze šest pak bylo proti. Strategické rozhodnutí sídla s více než 43 tisíci obyvateli kritizuje také lídr prostějovských Pirátů Jan Mochťák. „Jsme v podobné situaci jako s vodou. Peníze lidí za vodu se kvůli neodpovědnému jednání politiků a vedení městských vodáren dostaly do rukou koncernu Veolia. Politici si sice přilepšili a obsadili posty v Moravské vodárenské, ale město z toho nic nemá. Stejné to bude i s odpady. Místo toho, abychom k jejich úpravě využili Servisní společnost, která je schopná držet nízké ceny a je pod kontrolou akcionářů, jdeme cestou soukromé společnosti, které půjde hlavně o zisk a do cen promítne investiční náklady,“ míní prostějovský zastupitel.

„Znovu zdůrazňuji, že zapojení do společného projektu je dobrovolné. Za několik let se ukáže, která varianta byla lepší. Nás i je bude soudit historie,“ komentoval před časem rozhodování obcí zda se účastnit, nebo neúčastnit krajského projektu hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, Prostějov, město, poplatky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov odmítl krajský projekt odpadového hospodářství. Upřednostní soukromou firmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.