Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kovová součástka pro Dlouhé Stráně vznikla na 3D tisku za dva týdny. Jinak by se čekalo měsíce

Oběžné kolo čerpadla oleje vypovědělo nedávno službu v elektrárně Dlouhé stráně v Jeseníkách. Na náhradu by technici za normálních okolností čekali několik měsíců, díky 3D tisku byla kovová součástka k dispozici během dvou týdnů. Dlouhé stráně jsou klíčovým regulačním prvkem české energetické soustavy.

Elektrárně Dlouhé stráně umístěné na hřebenech Jeseníků vypovědělo nedávno ze dne na den službu oběžné kolo čerpadla oleje pro chlazení závěsného ložiska na druhém soustrojí. Energetici součástku potřebovali rychle nahradit, protože elektrárna je klíčovým regulačním zdrojem české energetické soustavy,. Na dodání dílu o rozměrech 165 krát 82 milimetrů a hmotnosti 3,2 kilogramu by technici za normálních okolností čekali až čtyři měsíce.

"Za srovnatelných výrobních nákladů bylo čerpadlo už za čtrnáct dní znovu v provozu. A to díky modelování pomocí 3D laserového scanování a výrobě z nástrojové oceli kovovým 3D tiskem. Dlouhé stráně jsou v případě potřeby schopné po několik hodin dodávat české energetické soustavě stovky MW regulačního výkonu, takže v rychlosti dodání dílu hrál roli skutečně každý ušetřený den," popsal ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Součástka vznikla ve společnosti ŠKODA JS. Firma se doposud zaměřovala především na tisk plastů nebo menších kovových dílů, koronavirová krize a válka na Ukrajině však donutily energetiky reagovat operativněji. Za několik týdnů tak teď mohou být k dispozici vadné komponenty, na které by se jinak čekalo měsíce.

Elektrárna Dlouhé stráně se dočká modernizace za 60 milionů. Posílí bezpečnost provozu

Peníze půjdou hlavně do zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti provozu. Elektrárna Dlouhé Stráně kromě dodávek elektřiny zajišťují také stabilitu české přenosové soustavy. Vzhledem k současné energetické situaci se požadavky na bezporuchový provoz...

Nová metoda 3D tisku se kromě vodních elektráren uplatnila již i v jaderných provozech, firma má tři odlišné technologie. Všechny pracují s různou formou nataveného materiálu, ale liší se prostředky využívanými k tvarování. "Výběr technologie 3D tisku se odvíjí od materiálu a požadavků na daný díl. S využitím 3D skenování si připravíme data a můžeme začít tisknout. Jednodušší díly zvládneme vyrobit v řádu několika hodin," uvedl generální ředitel ŠKODA JS František Krček.

Své 3D tiskárny má firma ve svém hlavním závodě v Plzni, menší tiskárny jsou také v areálech obou českých jaderných elektráren. "Například hřídel je pořád lepší a levnější vyrobit pomocí obráběcích CNC strojů. U tvarově hodně složitých dílů, jako je například ozubené kolo pro převodovku, je lepší využít 3D technologie,“ dodal v tiskové zprávě Krček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky 3D, tisk, kov, součástka, Dlouhé stráně, čerpadlo, Jeseníky, technologie, Škoda JS, ruská invaze na Ukrajinu, Franciszek Krček, koronavirová krize, ČEZ, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kovová součástka pro Dlouhé Stráně vznikla na 3D tisku za dva týdny. Jinak by se čekalo měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.