Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Olomouc chce do roku 2027 vyměnit polovinu veřejného osvětlení za moderní lampy. Ušetří na elektřině

Olomouc chce do konce roku 2027 vyměnit polovinu z více než třinácti tisíc lamp veřejného osvětlení za úsporné LED zdroje. Modernizace přijde na desítky milionů korun, většinu nákladů ovšem pokryje dotace od státu. Město tak ušetří na elektřině, návratnost investice je už za tři roky.

Loni bylo v ulicích Tovární-Lipenská a v Brněnské ulici v Olomouci instalováno 540 moderních LED svítidel, která nahradila staré sodíkové výbojky. Postupná modernizace je naplánována do roku 2027. Letos se chystá výměna dalších 1134 světelných zdrojů, stát bude zhruba 14,5 milionu korun. "Projekt je rozdělený do pěti ročních cyklů, kdy v každém roce je možné získat dotaci ve výši deset milionů korun. Na konci projektu by měla být vyměněna polovina z více než 13 tisíc stávajících světelných bodů. Úspora nové soustavy veřejného osvětlení je 69 procent elektrické energie," uvedlo vedení Technických služeb města Olomouce, které se o veřejné osvětlení starají. 

V kombinaci s dotací je návratnost tohoto investičního projektu formou úspory elektrické energie odhadnuta na dva až tři roky. Nové LED lampy mají totiž podle ředitele technických služeb Pavla Dostála výrazně nižší spotřebu elektrické energie než dosud používané sodíkové výbojky. "Stará světla mají příkon 270 wattů a nová, které nyní montujeme, mají příkon maximálně 50 wattů," uvedl Dostál. Intenzitu LED osvětlení lze navíc regulovat podle hustoty automobilového provozu, což optimalizuje jejich spotřebu elektrické energie.

Cesta k nádraží v Přerově je konečně bezpečná. Obávaná Škodova ulice má veřejné osvětlení

Nejkratší cesta z centra Přerova na nádraží byla dlouhou dobu postrachem všech Přerovanů, kvůli obyvatelům okolních lokalit se zejména v noci a v ranních nebo večerních hodinách obávali o svou bezpečnost. Nyní Škodova ulice konečně dostala...

Veřejné osvětlení v Olomouci je značně zastaralé, stáří poloviny lamp přesahuje 40 let. Výrobci udávaná životnost lamp je přitom mezi deseti až 20 lety. Zastaralá je také kabeláž, která veřejné osvětlení propojuje. V minulých desetiletích město veřejné osvětlení podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) velmi dramatickým způsobem podfinancovalo. Do modernizace veřejného osvětlení investovalo pouze několik milionů korun ročně, přičemž potřebná částka se pohybuje mezi 17 až 20 miliony korun.

Veřejné osvětlení kvůli úsporám elektrické energie postupně modernizují i ostatní města v kraji. Například prostějovská radnice letos plánuje vyměnit dalších bezmála 500 starých sodíkových svítidel za LED zdroje světla. Bude to stát pět milionů korun. Město požádá o dotaci, která může pokrýt až 80 procent nákladů. Do tří let chce radnice vyměnit všech 5200 lamp veřejného osvětlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky úspora, výměna, energie, Olomouc, veřejné osvětlení, LED, lampa, Pavel Dostál, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce do roku 2027 vyměnit polovinu veřejného osvětlení za moderní lampy. Ušetří na elektřině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.