Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V olomoucké zoo se narodilo pět vzácných kozorožců. V přírodě jich zůstává posledních pět stovek

V olomoucké zoologické zahradě se narodilo pět mláďat vzácných a impozantních kozorožců kavkazských. Ve volné přírodě jich zůstává posledních pět stovek. Olomoucká zahrada chová kozorožce od roku 1987 a patří mezi největší chovatele nejen v Evropě, ale i na celém světě.

Posily chovu ze Švýcarska: Ve voliéře na Svatém Kopečku si staví hnízda vzácní ibisové

V obří voliéře v olomoucké zoo mohou návštěvníci pozorovat nově celkem třináct ibisů skalních. Chov opeřenců s charakteristickým vzezřením doplnila zahrada o tři samce a jednu samici ze Švýcarska. Po přesunu ze zimoviště už si vzácní ptáci staví...

"Jedna ze samic má dokonce dvojčata. K dnešnímu dni se v zoo narodilo 156 mláďat," pochlubila se zooložka Jitka Vokurková. Olomoucká zoo chová kozorožce kavkazské od roku 1987 a momentálně patří mezi největší chovatele tohoto druhu na světě. V roce 1996 na konferenci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií byla pověřena vedením jejich plemenné knihy.

Kozorožec kavkazský je na Kavkaze endemitem, nikde jinde na světě se nevyskytuje. Žije v pohořích Gruzie a Ruska v nadmořských výškách až 4000 metrů. "Jejich stavy v přírodě se snižují následkem nelegálního lovu a odhadují se podle posledního sčítání v roce 2019 na 500 jedinců. Člověk loví trofejní samce, protože rohy dospělých samců dosahují délky až 106 centimetrů. Také domácí zvířata kozorožcům konkurují při spásání trávy a zároveň se od nich kozorožci mohou nakazit chorobami," upozornila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Olomoucká zoo vede plemennou knihu, eviduje chovy v rámci Evropy, spolupracuje s chovateli, sleduje genetickou variabilitu, dává doporučení k přesunům zvířat nebo vyhledává nové chovatele a od konce roku 2020 Zoo Olomouc vede chovný program pro tento druh.

Kozorožci jsou úžasní akrobaté
Dokážou šplhat s neuvěřitelnou jistotou i po strmých skalních srázech. Je známo, že se na hraně srázů po prudkých skalních stěnách pohybují už od útlého věku. Matku dokáží následovat velmi brzy po narození. Živí se zejména trávou a listím. Mezi jejich predátory patří vlci a rysi. K pohybu po kamenitém podkladu mají kozorožci přizpůsobené paznehty s ostrou, ale pružnou hranou a vnitřní měkkou částí. Při došlápnutí se tak vytvoří podtlak a paznehty se „přisají“ ke skalnatému povrchu. Kozorožci jsou mimořádně ostražití. Zorničky mají tvar vodorovné štěrbiny, čímž zajišťují široké zorné pole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky kozorožec kavkazský, mládě, vyhynutí, příroda, Evropa, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Olomouc, Gruzie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo se narodilo pět vzácných kozorožců. V přírodě jich zůstává posledních pět stovek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.