Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Černý trh se zvířaty a monitoring v terénu. Zoo Olomouc představí dokument o programu na záchranu outloňů

Už devět let pomáhají se záchranou ohrožených outloňů. The Kukang Rescue Program o víkendu představí časosběrný dokument, který mapuje jejich práci v Indonésii. Krom dokumentu si zoologická zahrada pro návštěvníky připravila program věnovaný ochraně outloňů.

„Zoo Olomouc spolu s organizací The Kukang Rescue Program si na příští víkend pro své návštěvníky připravila poutavou akci spojenou s ochranou outloňů na Sumatře,“ začala v tiskové zprávě mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. The Kukang Rescue Program představí v předpremiéře dokument o jejich práci na indonéském ostrově Sumatře, kde se věnují záchraně ohrožených druhů outloňů.

Další úspěch olomoucké zoo. Slaví odchování mláděte hrabáče

Zoo Olomouc oslavuje úspěšné odchování mláděte hrabáče. To se daří pouze sedmi zoologickým zahradám v Evropě. Podle zoologů totiž narození mláděte neznamená automaticky úspěšný odchov.

„Od roku 2014 máme na Sumatře záchranné centrum pro outloně a kluci dokumentovali jak naší každodenní práci, tak naše strasti. Takže jak rehabilitaci zvířat, jejich monitoring, sledování černého obchodu, školu, tak i chození na úřady, jak se nám nedaří získat povolení, abychom mohli odkupovat ta zvířata z černého trhu,“ nastínila děj dokumentu jedna z jeho hlavních aktérů terénní zooložka Lucie Čižmářová, která se ochraně outloňů dlouhodobě věnuje.

Ačkoliv outloňů jsou na světě podle zooložky ještě statisíce, jedná se o velmi ohrožený druh. Zooložka zmínila, že na světě existuje devět druhů outloňů, přičemž řada z nich je ohrožená až kriticky ohrožená. Jako kriticky ohroženého zmínila outloně jávského, přičemž za příčinu označila také fakt, že je ostrov Jáva přelidněný.

 „Outloni jsou bohužel hrozně roztomilí, takže nejvíc je ohrožený černý trhem s domácími mazlíčky. Také jsou samozřejmě ohrožení úbytkem jejich přirozeného prostředí,“ vysvětlila Čižmářová. Zároveň doplnila, že se outloni používají také jako turistická atrakce například v Thajsku, kdy se s nimi turisté fotí za peníze.

Olomoucká zoo testuje nový systém parkování. Cedule by řidičům měly ukázat, kde jsou volná místa

Olomoucká zoo začíná testovat nový systém parkování. Návštěvníci zahrady uvidí na čtrnácti cedulích obsazenost pěti parkovišť na Svatém Kopečku, a podle toho se budou moci zařídit. Dopravní podnik zároveň posílil autobusovou linu 11.

PROGRAM
Sobota 22. 7. 2023
10:00 - 18:00 Kukang stánek (hry pro děti, tvořivá dílna a mnoho dalšího)
14:00 - 15:00 Předpremiéra dokumentu ze Sumatry
15:00 - 16:00 Beseda s tvůrci dokumentu

Neděle 23. 7. 2023
10:00 - 16:00 Kukang stánek (hry pro děti, tvořivá dílna a mnoho dalšího)
14:00 - 15:00 Předpremiéra dokumentu ze Sumatry
15:00 - 16:00 Beseda s tvůrci dokumentu

Tomu všemu bude věnovaná akce na Svatém kopečku v Zoo Olomouc. Krom předpremiéry dokumentu a možnosti setkat se s Lucií Čižmářovou si zoologická zahrada připravila tématický program. „Návštěvníky Kukang Tour čekají dva dny plné workshopů, originální kukang výrobky či ochutnávka typického indonéského jídla naší goreng,“ lákal na akci Pavel Javůrek, vedoucí marketingového oddělení zoologické zahrady. Součástí toho bude i speciální kávový stánek se zmiňovanou ochranářskou kávou.

Záchranný program, jehož mezinárodní tým vedou čeští zoologové, úzce spolupracuje s místními obyvateli. Toho je důkazem i jeden z prostředků, jak je možné program podpořit, je zakoupením kávy Kukang Coffee. „To je jeden z našich důležitých projektů. My zaměstnáváme farmáře a díky tomu, že od nich odkupujeme kávu, tak oni neloví ta ohrožená zvířata,“ objasnila zooložka.

Mladí cyklisté z Olomouce vybojovali republikové medaile. S odhodláním vyhlížejí další závody

Cenné kovy a také cenné zkušenosti získali talentovaní cyklisté z olomoucké stáje Mapei Merida Kaňkovský během série republikových šampionátů jednotlivých mládežnických kategorií. Na stupně vítězů se junioři a kadeti z hanáckého týmu dostali v...

Dokument budou nejdříve v rámci předpremiéry vysílat zoologické zahrady, které jsou členy ochranářského programu. Ambice tvůrců dokumentu však míří ještě dál. „Dokument budeme posílat i do kina, na různé festivaly a zkusíme i Českou televizi,“ podotkla Čižmářová. „Ještě se natáčí dokumentární série, kdy jeden z dílů se věnuje i nám a tomu, jak zoologické zahrady napomáhají k ochraně přírody na různých místech po světě,“ dodala zooložka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lucie Čižmářová

Štítky Kukang Rescue Program, Zoo Olomouc, zoo, Lucie Čižmářová, outloni, záchrana, ohrožený druh, Indonesie, Sumatra, Olomouc, Olomoucko, Svatý kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černý trh se zvířaty a monitoring v terénu. Zoo Olomouc představí dokument o programu na záchranu outloňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.