Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stát s prodejem obrovské budovy v Olomouci opět neuspěl. Do aukce se nikdo nepřihlásil

Ani při pátém pokusu o prodej Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nenašel investor pro rozlehlý komplex z první poloviny 19. století. Stát prostřednictvím svého úřadu nabízel nemovitost v elektronické aukci za vyvolávací cenu 248 milionů korun, nikdo se však nepřihlásil, a dražba tak byla zrušena.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vyhlásil na středu 17. října čtyřiadvacetihodinovou elektronickou dražbu pětipodlažního objektu Hanáckých kasáren. Žádný zájemce se ale nepřihlásil a ÚZSVM připraví další kolo elektronické aukce. V aktuálním kole dražby, která měla skončit ve čtvrtek v 10 hodin, byla snížena minimální cena Hanáckých kasáren z 249 milionů na 248 milionů korun. O ceně pro další kolo bude podle mluvčí ÚZSVM Michaely Tesařové ještě rozhodnuto.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Od března 2022 část objektu sloužila jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. V předchozích čtyřech kolech aukce se sice zájemce včas přihlásil a složil kauci, avšak neučinil příhoz, takže dražby neměly vítěze.

O památkově chráněnou nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto v lednu zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí Hanáckých kasáren.

Bývalá ozdravovna ve Vojtěchově jde k zemi. Areál roky chátral, koupil ho olomoucký developer Morávek

Bývalá ozdravovna ve Vojtěchově na Prostějovsku jde k zemi. Areál, kam jezdily zejména děti a využívaly klima nedalekých Javoříčských jeskyní, byl roky opuštěný a chátral. Olomoucký developer Richard Morávek zde chystá projekt v oblasti rekreace...

Olomoucký kraj chtěl budovu Hanáckých kasáren využívat hlavně pro vědu, kulturu a vzdělávání, především prostřednictvím Vlastivědného muzea v Olomouci či Archeologického centra Olomouc. V areálu mělo být zřízeno i kreativní centrum, centrum sociálního poradenství, centrum materiální a potravinové pomoci, pobočka Family Pointu a krajské dobrovolnické centrum. Radnice chtěla do budovy Hanáckých kasáren přestěhovat některé své odbory, které nemají vysokou návštěvnost.

Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

O budovu Hanáckých kasáren projevil Olomoucký kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny či kanceláře. Hejtmanství od záměru tehdy nakonec upustilo. Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů Kč, ceny stavebních prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hanácká kasárna, budova, prodej, investice, aukce, elektronická aukce, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Pámbuch dokáže všecko, aji vytvořit až tak velky těleso, že ho sám neuzvedne !

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 14:46Odpovědět

Stát s prodejem obrovské budovy v Olomouci opět neuspěl. Do aukce se nikdo nepřihlásil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.