Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Před sto lety se narodil Miroslav Komárek, významná osobnost české jazykovědné bohemistiky a slavistiky

Do historie Olomouce a Univerzity Palackého se významně zapsal bohemista, jazykovědec a vysokoškolský pedagog Miroslav Komárek. V Olomouci prožil téměř celý život, nyní si připomínáme sto let od jeho narození.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Miroslav Komárek se narodil 20. dubna 1924 v Lazníkách u Přerova. V Olomouci žil od dětství. V roce 1943 maturoval na Slovanském gymnáziu. Koncem války byl totálně nasazen jako pomocný dělník. V roce 1945 začal studovat češtinu a ruštinu na Filozofické fakultě UK v Praze. Po obnovení olomoucké univerzity přestoupil do Olomouce a zde v roce 1949 ukončil studia doktorátem filozofie. Po promoci nastoupil na katedru bohemistiky a slavistiky FF UP v Olomouci jako odborný asistent. V roce 1962 se habilitoval jako docent. V roce 1959 získal hodnost kandidáta věd a v roce 1982 doktora věd. Profesorem byl jmenován až po pádu komunistického režimu v roce 1990.

Zaměřoval se hlavně na vývoj jazyka, především na fonologii a morfologii, a to z pohledu srovnávací slavistiky. Dále se zabýval morfologií, syntaxí a editacemi textů. Je autorem kapitoly Hláskosloví (v kolektivní Historické mluvnici české) a novějších popisů fonologického a morfologického vývoje češtiny ze sedmdesátých let. V oblasti jazykovědy se zabýval teorií slovních druhů, problematikou slovesného vidu a popisu stavby slovesné.

Významně se podílel na vytváření koncepce vědecké mluvnice češtiny a to již od počátků sedmdesátých let. Byl spolutvůrcem koncepce popisu tvarosloví ve druhém svazku Mluvnice češtiny. Napsal řadu studií a článků do publikací Slovo a slovesnost, Naše řeč a do různých sborníků. Krátkodobě přednášel i na zahraničních univerzitách (například Polsko, Bulharsko, Rusko, Rakousko, Německo). Po celou dobu svého vědeckého působení zůstal věrný Palackého univerzitě – a to i přes nabídky, aby přešel na Univerzitu Karlovu do Prahy nebo na Masarykovu univerzitu do Brna.

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla pro děti. Navázala na ni Kašpárkova říše

Vojtěška Baldessari Plumlovská byla první dámou českého divadla, které se věnovalo dětem. Od narození významné osobnosti, spisovatelky, dramatičky a kulturní činitelky nyní uplynulo sto šedesát let. Po celý život byla spjatá se střední Moravou.

Velmi si vážil díla Jana Gebauera. V naší jazykovědě je Miroslav Komárek také jedním z pokračovatelů strukturalismu Pražské školy. Významnou inspirací mu zde byly hlavně Jakobsonovy a Trubeckého studie. V oblasti editorské se Miroslav Komárek věnoval dílu Jana Gebauera, textům V. K. Klicpery, F. M. Klácela, statím F. X. Šaldy a próze Jiřího Mahena. Je autorem studie prezentující soudobý pohled na Rukopisy. Editoval také Durdíkovu Kalilogii.

Působil jako člen v různých odborných sdruženích (například Pražský lingvistický kroužek, Jazykovědné sdružení ČR, Societa Linguistica Europaea). Dále byl členem redakčních rad jazykovědných časopisů, redakční rady akademické Mluvnice spisovné češtiny a Slovníku staré češtiny, člen vědecké rady Ústavu pro jazyk český ČSAV a člen Mezinárodní komise slavistů.

Po několik let byl vedoucím katedry bohemistiky a slavistiky FF UP a členem vědecké rady FF a univerzity. V Olomouci pořádal slavistické konference, na které přijížděli významní světoví jazykovědci. V roce 1987 byl zakladatelem Letní školy slovanských studií, která pobíhá dosud.

Velký vědec, přísný examinátor, ale také vstřícný a nesmírně vzdělaný člověk. Tak na něj vzpomínají jeho kolegové a žáci. Profesor Miroslav Komárek zemřel 15. srpna 2013 v Olomouci ve svých devětaosmdesáti letech.

Jaroslav Mazáč, přerovský rodák a básník by se dožil devadesáti. Za komunismu měl konflikty s cenzurou

Jaroslav Mazáč, jehož nedožité devadesátiny jsme si nedávno připomněli, byl svou prací a tvorbou spjatý s Přerovem. Byl básníkem subjektivní lyriky a meditativní poezie křesťanské orientace. Jeho verše sice vycházely v době minulého režimu...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Miroslav Komárek, Olomouc, Česko, rada, univerzita, Praha, Filozofická fakulta Univerzity Palackého, Jan Gebauer, Univerzita Palackého v Olomouci, Lazníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Zkus napsat něco o půkopnicich Moravskyho Jazyka !!! my už máme po dekl, té vaši čechystycké mediálni genocidy !!!

Úterý, 30. dubna 2024, 07:44Odpovědět

Před sto lety se narodil Miroslav Komárek, významná osobnost české jazykovědné bohemistiky a slavistiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.