Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tisícovka stromů a mokřadní biotop. Olomouc chystá odborné krajinné úpravy v Lošově

Takřka tisícovku různorodých stromů plánuje město Olomouc vysadit v okolí své městské části Lošov. V obci nedaleko Svatého Kopečku by se měly provést krajinné úpravy na třech menších lokalitách, které přispějí k zadržení vody v krajině a zmírnění eroze. Pro projekt se počítá s investicí ve výši takřka pěti milionů korun, značnou část pokryje již schválená dotační podpora.

Záměr krajinných úprav v oblasti Lošova je součástí seznamu strategických projektů ITI Olomoucké aglomerace pro Operační program Životní prostředí. Olomouc bude pro svou okrajovou místní část čerpat dotaci ve výši 3,9 milionu korun, náklady na zakázku se nyní předpokládají ve výši 4,8 milionu. Přesná cena ale bude jasná po vysoutěžení firmy, která zakázku provede.

„Účelem projektu je vytvoření přírodě blízkých vodních prvků, které zadrží vodu v krajině. Konkrétně jde tedy o záměr výstavby systémů tůní, terénních protierozních modelací a založení vegetačních prvků v katastrálním území Lošov - lokality Mokřad, Pod Lipovským a Pod Hvězdárnou,“ popsala hlavní princip chystaných úprav mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Nová zelená infrastruktura by měla vzniknout na ploše o rozloze skoro dvou hektarů, Olomouc bude hradit i tříletou péči o nově vysazené dřeviny. Počítá se totiž s výsadbou přibližně 900 stromů a tří stovek keřů. „Na dalších lokalitách dojde taktéž k výsadbě dřevin a realizaci opatření, které zabraňují vodní erozi,“ podotkla mluvčí.

Na výlet před hlasováním. Anketa Olomouckého kraje představila nominovaná turistická lákadla

Pětadvacet lokalit či událostí rozčleněných do pěti kategorií si vysloužilo nominaci pro letošní ročník Cena Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu. Rozmanité portfolio turistických a volnočasových cílů bude usilovat o hlasy...

Chystané úpravy by měly navázat na alej u lošovské hvězdárny, která byla vysazena v roce 2021. O stromořadí se nyní starají místní a podle předsedy komise městské části Lošov Miroslava Charouze by i následující rozsáhlá etapa změn v krajině měla být přínosem. „Myslím, že to bude velmi pozitivní počin, který velice zpestří a zkvalitní okolí naší obce. Biopásy mezi poli máme již delší dobu a je znát, že příroda a zvířata se sem vrací,“ míní Charouz.

Odborná úprava má v budoucnu přispět k navýšení biodiverzity a zadržení vody v krajině také prostřednictvím mokřadního biotopu na okraji Lošova. „Mokřad se nachází na konci chatové oblasti ve směru na Posluchov. Od jakživa je tam takový dolík v koutu pole, kde stávala voda. Úplně se nabízelo, aby tam vzniklo něco jiného než jen bažina s komáry. Mělo by tam být jezírko s okrasnými keři, půjde o velice pěkné zákoutí, kde bude možné pozorovat i třeba různé obojživelníky. Už nyní je to oblíbená trasa i na procházky, v zimě odtud vybíhají také běžkaři třeba až na Jívovou,“ podotkl předseda KMČ Charouz.

Pro uskutečnění projektu je však ještě nutné dořešení majetkoprávních náležitostí. „Vzhledem k tomu, že realizaci musí předcházet dokončení směny pozemku, který není ve vlastnictví města, a vypovězení pachtů. předpokládáme, že k zahájení dojde až v roce 2025,“ doplnila mluvčí Radka Štědrá.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Paměť krajiny

Štítky Příroda, zeleň, krajinné úpravy, mokřad, stromy, výsadba stromů, Lošov, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisícovka stromů a mokřadní biotop. Olomouc chystá odborné krajinné úpravy v Lošově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.