Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Nové uspořádání, freestyle park i přístup k řece. Olomouc navrhuje úpravu zanedbaného areálu tržnice

Novou podobu na několik příštích let pro zanedbaný prostor tržnice v centru města řeší olomoucká radnice. Útvar hlavního architekta již zpracoval studii takzvaných dočasných úprav, podle které má lukrativní lokalita projít opravou a získat má také nové prvky.

Náměstíčko s uměleckým dílem, přesunuté tržiště, rozlehlá volná plocha, parkoviště s novými stromy i freestyle park s pump trackem a skate prvky. Útvar hlavního architekta olomouckého magistrátu připravil na základě workshopu, který proběhl loni na podzim, nové řešení ploch navazujících na starou budovu tržnice v širším centru Olomouce. Zdrojem námětů byly také dotazníky od takřka dvou tisíc obyvatel či návštěvníků města.

„Jedná se zejména o organizaci území a také obnovu povrchů. Dnešní rozbitá dlážděná plocha by se měla opravit, měla by tam vzniknout větší univerzální plocha. Zafixovat by se mělo trvalé tržiště pro prodej zeleniny, květin a podobně, ovšem ne ve stávající poloze, ale podél třídy Svobody,“ přiblížil takzvanou studii dočasných úprav náměstek olomouckého primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), v jehož gesci je odbor strategie a řízení.

Kultivací by mělo projít také parkoviště, kde studie počítá s celkem 66 místy. Naopak část slepé Kateřinské ulice by měla podle záměru přestat sloužit k odstavování aut, vzniknout by zde mohly volnočasové prvky freestylového parku a také by měla být zpřístupněná oblast u Mlýnského potoku. „Další součástí tržnice bude i prostor, který bude možné využít pro drobné gastro, služby a tak dále. Šlo by o malé kontejnerové městečko, které by nabídlo široké spektrum služeb pro obyvatele. Jednalo by se o podobný koncept jako je například pražské Manifesto, ovšem v malém měřítku,“ nastínil náměstek a architekt Pejpek.

Řešení neutěšeného stavu tržnice je dlouhodobě předmětem diskuzí, plochu má od února 2022 ve správě městská společnost Výstaviště Flora Olomouc. „Pro letošní rok nepočítáme se žádnými většími investičními akcemi, dva roky před tím se udělaly zásadnější kroky jako oprava stolů, povrchů či toalet. Proběhlo také vytvoření Green pointů a zkultivování prostoru podél cyklostezky. Letos tedy by měla proběhnout jen menší oprava dlažby,“ shrnula ředitelka Flory Eva Fuglíčková. Rozsáhlejší úpravy vzejdou z projektu, který by měl navázat na studii schválenou Radou města Olomouce.  Záměr se tak nyní bude rozpracovávat, ve druhé polovině května by radní měli projednávat návrh dalšího postupu.

(NE)OBYČEJNÍ: S hvězdářským dalekohledem v ulicích Olomouce. Vyměnil jsem kancl za vesmír, říká Michal Štipl

I poblíž historického centra Olomouce se kolemjdoucím občas naskytne nevšedně detailní podívaná na Měsíc a další vzdálené objekty vesmírné oblohy. Přímo ve městě totiž své dalekohledy a znalosti nabízí lidem hvězdář v ulicích Michal Štipl. I v...

Aktuálně chystané oživení areálu se soustředí na období následujících přibližně deseti až patnácti let, komplexní proměna významného náměstí a dopravního uzlu je otázkou ještě vzdálenější budoucnosti. „Jde o to, aby zde dalších deset let nebyla tato ostuda. Cílem města je, aby prostor s exkluzivní polohou mezi historickým jádrem a Šantovkou byl hezký a aby lidé měli důvod jej využít a trávit zde čas,“ komentuje základní myšlenku připravované investice primátorův náměstek.

Klíčovou části lokality je i samotná budova tržnice z roku 1899, která je jednou z dominant centra města. Dlouhé roky je však opuštěná, nemovitost vlastní podnikatel Pavel Široký. Ten stavbu před nedávnem nabídl olomoucké radnici ke koupi, cena je podle jeho slov výhodnější, než byla na trhu. Před dvěma lety se historická budova  objevila v inzerci realitní kanceláře, podle zveřejněné nabídky byla tehdy k mání za částku přibližně 60 milionů korun.

Jaký máte názor na návrh dočasných úprav prostor olomoucké tržnice?

Celkem hlasovalo107 čtenářů

„Potkali jsme se zástupcem vlastníka a nějak jsme si načrtli potřebné úkony a časový horizont pro projednání jeho nabídky. Potřebujeme si zjistit dostatek informací, které se týkají například nákladů na opravu. Je potřeba zaměřit se na poznání stavu objektu, jeho využitelnosti či komerčního potenciálu. Tyto záležitosti si jako město potřebujeme doplnit,“ objasnil náměstek Pejpek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, rekonstrukce, tržnice, Olomouc, areál tržnice, přestavba, projekt, studie, Výstaviště Flora Olomouc, trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové uspořádání, freestyle park i přístup k řece. Olomouc navrhuje úpravu zanedbaného areálu tržnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.