Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumperská nemocnice obnovuje ortopedické operace. Epidemie odložila stovky zákroků

Několik stovek ortopedických operací musela kvůli epidemii koronaviru odložit Nemocnice Šumperk, jejíž zdravotnický personál dlouhé měsíce soustředil síly na náročnou péči o hospitalizované pacienty s covidem-19. Šumperská nemocnice už postupně obnovuje plánované ortopedické operace.

Vzniklý skluz se snaží v šumperské nemocnici dohnat i pomocí nového projektu Pacientská cesta, díky kterému se lidé po výměně kolenního či kyčelního kloubu postaví na nohy pár hodin po operaci. Výrazně se tak zkrátí doba jejich hospitalizace a nemocnice bude moci vyměnit velké klouby více pacientům.

"S ohledem na poslední pandemickou vlnu, která velmi silně zasáhla také šumperský region, jsme v nemocnici museli odložit stovky ortopedických operací. Ať už z důvodu velké nemocnosti personálu, nemocnosti pacientů, tak zejména potřeby reprofilizace lůžek z běžných oddělení na infekční oddělení," řekla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke. Nemocnice Šumperk pro pacienty s koronavirem vybudovala provizorní infekční oddělení až s 80 lůžky.

Kvůli pandemii a nutnosti odložit plánované operace se už tak poměrně dlouhé čekací lhůty na ortopedické zákroky podle Hanke ještě víc prodloužily. "V současné situaci u nás pacienti například na výměnu velkých kloubních náhrad čekají i několik měsíců. Jako nemocnice uděláme maximum pro to, abychom tyto pacienty odoperovali co nejdříve," uvedla Hanke.

Pacienti po výměně kyčelního kloubu se v Nemocnici Šumperk již pár hodin po operaci postaví na nohy

Šumperská nemocnice vyzkoušela nový léčebný postup, díky kterému se výrazně zkrátí doba hospitalizace po výměně kyčelního či kolenního kloubu. Pacienti se už pár hodin po operaci postaví na nohy. Program nazvaný Pacientské cesty snižuje riziko...

Nemocnice Šumperk si hodně slibuje od loni zahájeného projektu Pacientská cesta, který významně zkracuje délku rekonvalescence po výměně velkých kloubů i délku hospitalizace pacienta v nemocnici. "Takže bychom mohli odoperovat víc pacientů a částečně tento skluz v plánované operativě dohnat," podotkla Hanke.

Šumperská nemocnice v posledních měsících eviduje nárůst počtu pacientů s artrózou kolenních kloubů a kyčlí. Vyšší počet případů těchto degenerativních onemocnění kloubů lékaři dávají do možné souvislosti s pandemií koronaviru. Mnoho lidí totiž na dlouhé měsíce kvůli lockdownu a obavám z nákazy omezilo fyzické aktivity a zároveň vzrostla jejich hmotnost, která při vzniku artrózy hraje důležitou roli.

"Artrózy se skokově zhoršily a zatím to neumím medicínsky vysvětlit, proč tomu tak je. Přibylo nových pacientů a ti, kteří artrózu už měli, tak se jim zhoršil stupeň artrózy," upozornil primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk Ján Debre. Příčinou častějších případů pacientů s bolestivými klouby je zřejmě i prodělaná infekce covidu-19, která v těle spustila zánět poškozující kloubní výstelku. Zdravotní stav těchto pacientů s bolestmi více kloubů lze podle primáře charakterizovat jako reaktivní artritidu.

Efektivněji a rychleji. Nové lineární urychlovače pomohou ve FN Olomouc s léčbou nádorů

Za více než metr tlustými železobetonovými stěnami a šedesáti tunami stínících ocelových plátů se v olomoucké fakultní nemocnici ukrývá nová technologie tří moderních lineárních urychlovačů. Investice za téměř čtvrt miliardy korun umožní...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, nemocnice, operace, covid-19, ortopedie, Nemocnice Šumperk, Šumperk, pacient, kloub, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice obnovuje ortopedické operace. Epidemie odložila stovky zákroků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.