Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Ortopedi z Šumperka mají úspěchy s výměnou kyčelních a kolenních kloubů. Budou školit další lékaře

Lékaři z Šumperka mají v rámci speciálního programu Pacientská cesta takové úspěchy s výměnou kyčelních a kolenních kloubů, že se zdejší nemocnice stane pro tento typ operací mezinárodním referenčním centrem, které bude školit zdravotníky z Česka i zahraniční.

Šumperská nemocnice spustila speciální projekt Pacientská cesta zaměřený na výměnu kyčelních a kolenních kloubů v listopadu roku 2021 jako první v Česku. "Z téměř tisícovky operací nemuseli lékaři provádět jedinou reoperaci. Pacientská cesta tak oprávněně vzbuzuje velký zájem nemocnic z Česka i zahraničí. Řada z nich by chtěla unikátní program zavést i u sebe," sdělila mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Díky projektu se výrazně zkrátila doba hospitalizace a zrychlila rekonvalescence. Program zahrnuje edukaci pacientů, snížení rizika infekce, včasnou mobilizaci a cvičení před a po operaci i použití moderních technologií. Léčba je podle Hanke díky moderním technologiím měně bolestivá a zároveň rychlejší. Důležitou roli hraje právě to, že se pacienti sami zapojují do celého procesu.

Šumperští lékaři při operaci velkých kloubů aplikují do otevřené rány lokání anestetikum nebo katétr napojený na pumpu s anestetikem, pacient tak po operaci necítí bolest. "Tento typ multimodální anestezie umožní našim pacientům postavit se na vlastní nohy už pár hodin po operaci. Tím, že je nic nebolí, mohou chodit hned a o to rychleji zatěžovat nový kloub, zapojovat svaly kolem rány a získat rychleji soběstačnost, sebejistotu a sílu pro další rehabilitaci," uvedl primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk Ján Debre.

V šumperské nemocnici mají nové operační stoly. Chirurgům usnadňují práci

Chirurgové v nemocnici Šumperk mají tři nové operační stoly. Stoly mají výrazně usnadnit práci zdravotnickému personálu a zvýšit komfort pacientů. Podle mluvčí nemocnice jsou nové stoly na operačních sálech nejmodernějšími na trhu.

Součástí projektu je i speciální rehabilitační senzor, který si pacient doma nasadí na operovanou končetinu. Snímač sleduje kvalitu rehabilitace a mobilitu. Senzor je propojen s tabletem, který pomocí aplikace přenáší data do počítače lékaře. Aplikace tak pacienta navádí při cvičení a ukazuje mu například krajní polohy.

Šumperská nemocnice v poslední době eviduje nárůst počtu pacientů s artrózou kolenních kloubů a kyčlí. Vyšší počet případů lékaři dávají do souvislosti s pandemií koronaviru. Mnoho lidí totiž na dlouhé měsíce kvůli lockdownu a obavám z nákazy omezilo fyzické aktivity a zároveň vzrostla jejich hmotnost, která při vzniku artrózy hraje důležitou roli.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Šumperk

Štítky kloub, koleno, kyčel, výměna, operace, školení, výuka, centrum, Česko, lékař, Šumperk, nemocnice, Nemocnice Šumperk, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ortopedi z Šumperka mají úspěchy s výměnou kyčelních a kolenních kloubů. Budou školit další lékaře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.