Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

VIDEO: Elektroakupunktura pomáhá lidem na vozíku. Na nadějném projektu se podílí i vědci z Olomouce

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci spolupracují na projektu, který je zaměřený na léčbu pacientů s přerušením míchy, poruchami hybnosti nebo bolestmi pohybového aparátu pomocí elektroakupunktury. Nadějná terapie pomáhá i lidem na vozíku.

VIDEO: Místo náročných útrap rychlý řez laserem. Kardiologové z Olomouce premiérově provedli unikátní operaci

Precizní řez laserovou technologií využili specialisté z Komplexního kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Olomouc jako první v České republice při vyjmutí defibrilační elektrody z těla pacienta. V minulosti takový výkon představoval...

Metoda Ac-tive ENF, kterou se svým týmem vyvinul absolvent Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Peter Olšák, spočívá v aktivaci akupunkturních drah pomocí elektroakupunktury. Pomoc se již dostala k řadě pacientům s poruchou hybnosti nebo bolestmi pohybového aparátu, v posledních době Olšák zaznamenal nadějné výsledky také u pacientů s přerušením míchy.

Pro zvýšení účinnosti metody nyní lékařský tým ve spolupráci s vědci z Univerzity Palackého v Olomouci vyvinul novou generaci jehel. "Velmi jsem ocenil spolupráci s Vědeckotechnickým parkem UP. Díky tomu jsme se naplno mohl věnovat výzkumu a nemusel jsem řešit administrativu," chválil spolupráci Olšák. Jehly mají účinnost o 30 až 40 procent vyšší a pacientům poskytují větší komfort a nižší riziko nežádoucího vytržení. Nový typ jehel nyní prochází certifikací. 

Olšákův lékařský tým má v současné době v péči dvanáct pacientů s vážným poškozením míchy, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na invalidní vozík s původně nulovou prognózou zlepšení, nicméně již po prvních aplikacích elektroakupunktury zaznamenávají pozitivní fyziologické reakce. Mezi pacienty je například šestnáctiletý chlapec, kterého v lese zavalily klády, a kvůli přerušení míchy ochrnul od pasu dolů. Nyní již hoch dokáže pohnout pánví.

Na projektu Proof of Concept financovaného Technologickou agenturou ČR spolupracuje Vědeckotechnický park UP ve spolupráci s Přírodovědeckou a Lékařskou fakultou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vědeckotechnický park UP

Štítky elektroakupunktura, mícha, vozík, léčba, pokrok, naděje, hybnost, bolest, jehla, Olomouc, projekt, pacient, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Elektroakupunktura pomáhá lidem na vozíku. Na nadějném projektu se podílí i vědci z Olomouce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.