Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Záchranáři z Olomouce oživovali staršího muže na Jesenicku. Na palubě vrtulníku dostal jako první v kraji krevní transfuzi

Významnou pomoc při stabilizaci pacienta poprvé využili letečtí záchranáři z Olomouce při zásahu u těžce zraněného cyklisty na Jesenicku. Od ledna vzlétá olomoucký vrtulník ze základny se speciálně zapečetěným boxem s jednotkou plné krve. Tu nyní premiérově přímo v terénu podali specialisté staršímu muži v boji o jeho život.

VIDEO: Pro bezpečné první chvíle. V Olomouci se rozběhla sbírka na oxymetry pro novorozence

Jedenáct nových pulzních oxymetrů má vylepšit péči o novorozence ve Fakultní nemocnici Olomouc, techniku za tři miliony korun plánují pro odborné pracoviště pořídit iniciátoři dobročinné kampaně Zázraky zrození. Nové přístroje nahradí dosluhující...

Letecká záchranná služba z Olomouce se v polovině ledna zařadila mezi čtyři z deseti leteckých záchranek České republiky, které mají na palubě vrtulníku k dispozici balení s plnou krví skupiny nula negativní. Lidé s krevní skupinou 0- jsou označování jako univerzální dárci, tuto krev lze totiž podat kterémukoliv příjemci. Kromě Olomouce startuje vrtulník s jednotkou plné krve také z Hradce Králové, Ostravy a Plzně.

„Na páteční denní směně byla poprvé v terénu využita plná krev, kterou od půlky ledna vozíme na palubě vrtulníku. Jednalo se o vzlet na Jesenicko ke staršímu muži, který utrpěl těžká zranění po pádu z kola. Vzhledem ke krvácejícím zraněním a podezření na těžké trauma hlavy byla okamžitě u pacienta zahájena transfúzní terapie. Muž byl následně zaintubován a během nakládání pacienta do vrtulníku došlo k zástavě oběhu. Lékař okamžitě zahájil kardiopulmonální resuscitaci , která byla po pár minutách úspěšná,“ vylíčila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková. Informaci o prvním použití krevní konzervy zveřejnili záchranáři spolu se snímkem z transportu pacienta na traumacentrum urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc. I přes veškeré snahy zdravotníků muž těžkým zraněním v nemocnici podlehl.

Rekonstrukce uzavřela klíčovou část olomoucké transfuzky. Jak se upraví proces darování krve?

Stavebními a technickými úpravami za téměř sto milionů korun prochází pavilon Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce se dotkne i dárců krve, odběry nejcennější tekutiny budou probíhat v jiné budově.

Pro letecké záchranáře zajišťuje přípravu boxu s plnou krví Transfuzní oddělení FN Olomouc. Speciální dálkově monitorované balení vyzvedává v olomoucké nemocnici výjezdová skupina záchranky každý den. Pro převoz krve je potřeba plnit zákonem stanované podmínky, v zapečetěném termoboxu je nepřetržitě sledovaná teplota, která se musí pohybovat mezi dvěma až šesti stupni Celsia. „Zdravotnická záchranná služba transportní box nesmí otevřít, pokud nenastane indikace k podání transfuzního přípravku. Před zahájením provozu byly podmínky v termoboxu validovány tak, aby byla jistota, že krev bude po celou dobu transportována při teplotě, která je předepsaná legislativou,“ přiblížila při uvedení novinky v Olomouckém kraji primářka Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Dana Galuszková.

Díky pečlivému sledování stavu a podmínek pro uchovávání nenahraditelné tělní tekutiny se ale krev převážená vrtulníkem podle mluvčí Mikiskové neznehodnotí. „Za 24 hodin se vrátí zpět na transfúzní oddělení, kde ji tamní personál vyjme z nepoškozeného boxu a řádně ji překontroluje. Pokud je krevní konzerva v pořádku, putuje zpět do oběhu a je dále využita pro potřeby nemocnice,“ vysvětlila proces mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, záchranka, letecká záchranná služba, zranění, cyklista, nehoda, vážné zranění, vážná nehoda, pomoc, plná krev, krev, darování krve, transfuzní oddělení, FN Olomouc, Zdravotnická záchranná služba, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři z Olomouce oživovali staršího muže na Jesenicku. Na palubě vrtulníku dostal jako první v kraji krevní transfuzi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.