Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Krajský soud potvrdil machinace přerovských policistů při dopravní nehodě, ti vinu dál odmítají

Olomoucký krajský soud v pondělí potvrdil vinu a podmíněné a peněžité tresty pro trojici přerovských policistů. V listopadu roku 2021 způsobil jeden ze strážců zákona dopravní nehodu a podle svědků byl pod vlivem alkoholu. Na místo přijeli kolegové, kteří do záznamu o nehodě zapsali bratra jednoho z nich. Policistu s vyšší hodností uvedli jen jako spolujezdce a neprovedli u něj dechovou zkoušku.

Podle rozsudku jeden z policistů způsobil dopravní nehodu pod vlivem alkoholu a dva jeho kolegové mu poskytli krytí. Oba se tak dopustili podle soudu zneužití pravomoci úřední osoby a kromě podmíněného trestu jim soud uložil také čtyřletý zákaz činnosti. Policista, který verdiktu soudu nehodu způsobil, dostal podmíněný a peněžitý trest. Policisté jsou do pravomocného rozsudku postaveni mimo službu. K soudu dnes nepřišli s tím, že jsou zaneprázdněni.

"Důkazy zcela jednoznačně svědčí o vině obžalovaných. Nemáme pochybnosti o tom, kdo řídil osobní vozidlo a kdo způsobil nehodu. Motivace je zde zcela jednoznačná. Je to flagrantní porušení služebních povinností ze strany policistů," uvedla soudkyně Lenka Konrádová.

Nový verdikt v olomoucké kauze Vidkun: soud zpřísnil obžalovaným podmíněné tresty

Přísnější podmíněné tresty uložil Krajský soud v Olomouci třem obžalovaným v olomoucké korupční kauze Vidkun. Soudy se záležitostí zabývají od roku 2020 a již dříve padl rozsudek, ale vrchní soud případ vrátil zpět na krajskou úroveň s tím, že...

Nehoda se stala v listopadu 2021.  Komisař přerovské krimninálky poručík Pavel Hošek podle rozsudku řídil podle svědků pod vlivem alkoholu osobní auto a při výjezdu z kruhového objezdu na křížení ulic Polní a Velká Dlážka směrem k Předmostí přejel do protisměru a čelně se srazil s protijedoucím vozidlem. Nehodu na místo přijel vyšetřovat jako velitel dopravní hlídky praporčík Kamil Jánský, který podle soudu jako viníka nehody zapsal třetí osobu, která na místě ve skutečnosti nebyla. Svého kolegu uvedl jen jako spolujezdce. Policista z obvodního oddělení Michal Beláček obstaral údaje této osoby; šlo o jeho bratra.

Policisté trvali na své verzi, prostřednictvím obhájců dnes žádali zproštění obžaloby. Jánský odmítl, že by měl nést za celou situaci trestněprávní odpovědnost s tím, že nehodu nevyšetřoval sám. Beláček se hájil tím, že se na místě ocitl náhodou - nebyl přímým svědkem nehody a podle jeho obhájce je absurdní, že by se podílel na hledání jiného řidiče. "Můj klient, když se dozvěděl, že viníkem nehody je jeho bratr, začal aktivně konat," řekl jeho obhájce. Bylo to podle něj důvodem následné telefonické komunikace s jeho bratrem. Hošek i nadále popíral, že by řídil. "Bylo by neuvěřitelné, aby na frekventované silnici v Přerově za přítomnosti mnoha svědků bylo možné vytvořit tuto tragikomickou konstrukci s řidičem - neřidičem," tvrdí jeho obhájce Petr Vavřík.

V čele města Libavá po rezignaci bývalé starostky Štěpánky Tiché nově stanula Oldřiška Valtošová. O změně ve vedení malé obce na okraji vojenského újezdu u Olomouce rozhodlo zastupitelstvo. Starostka Tichá chtěla zůstat ve funkci navzdory...

Podle soudu však verzi obžalovaných vyvracejí svědci z místa nehody, podle nich zjevně opilý Hošek seděl na místě řidiče a nikdo jiný se v autě nenacházel. "Následkem zmanipulovaného vyšetřování nehody nedošlo u obžalovaného k dechové zkoušce. Proto jmenovaný není stíhán za řízení pod vlivem alkoholu. S ohledem na množství svědků, kteří si ovlivnění alkoholem všimli, nemůže jít o zkreslení situace," stojí ve spisu. Podle soudkyně Konrádové byla motivací obžalovaných snaha pomoci Hoškovi zbavit se odpovědnosti i plnění vůči pojišťovně.

Jánskému a Beláčkovi soud za zneužití pravomoci úřední osoby a za pomoc k pojistnému podvodu potvrdil dvouletý trest se zkušební dobou na tři roky a zákaz činnosti na čtyři roky. Hoškovi soud potvrdil za pojistný podvod 1,5 roku s podmíněným odkladem na dva roky a peněžitý trest 25 tisíc korun. Všichni muži musejí navíc zaplatit pojišťovně škodu 193 tisíc korun. Podle soudu jsou tresty přiměřené.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Soud, policisté, dopravní nehoda, zneužití pravomoci, Přerov, nehoda, krajský soud, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud potvrdil machinace přerovských policistů při dopravní nehodě, ti vinu dál odmítají  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.