Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Malý zázrak. V olomoucké zoo se narodilo mládě velmi vzácného hrabáče

V olomoucké zoo se narodilo mládě velmi vzácného hrabáče kapského. Pokud se doroste dospělosti, půjde o malý zázrak. Matka totiž potomka může často zavrhnout, zalehnout, mládě nemusí být životaschopné nebo nesaje. V Evropě hrabáče odchovává sedm zahrad, v Olomouci se podařilo odchovat zatím jen dvě mláďata.

Mládě porodila samice hrabáče kapského už 12. dubna. "V prvním období života mládě potřebuje v prostoru teplotu kolem 33 stupňů, čehož v hrabáčí noře nejsme schopni dosáhnout. Hrabáčí matka je současně poněkud nepozorná a ve svých projevech péče o mládě dosti neopatrná, takže by mohla nechtěně mláděti ublížit. Proto musí být mládě ve vyhřívané bedně a k matce se několikrát za den přikládá k nakojení pod dozorem ošetřovatele. Ošetřovatel však musí nadojit i mléko do zásoby pro dobu, kdy je matka aktivní a tuto funkci nezastane, to je velmi brzy ráno a z kraje noci. Při kojení samice mládě olíže, a vyprovokuje tak jeho vyprázdnění, ošetřovatel pak musí malému hrabáčovi ošetřit kůži a jednou denně ho zvážit, abychom věděli, zda prospívá," popisuje chovatelský oříšek zooložka Eliška Veselá.

Zoo Olomouc po 14 letech odchovává kondora, klíčová byla pomoc odborníků v Liberci

K asistovanému vylíhnutí zamířilo vejce kondora královského ze Zoo Olomouc k odborníkům do zoologické zahrady v Liberci a náročná specializovaná péče přinesla mimořádný úspěch. Na Svatém Kopečku nyní s využitím maňáska chovatelé krmí prospívající...

Malý hrabáč vyžaduje péči a pozornost, než z počátečních 1550 gramů vyroste zhruba až na pět kilogramů, kdy už nehrozí prochladnutí ani zalehnutí, a může tak být s matkou nepřetržitě. Olomoucká zoo chová hrabáče od roku 2017. První mládě se narodilo 26. března 2020, prozatím se podařilo odchovat dvě mláďata a zoo věří, že i potřetí bude mít úspěch.

Hrabáč kapský je velmi vzácně chovaný druh. Má ho jen 25 evropských zoo, přičemž odchovává ho pouze sedm zahrad. Když se to podaří, jde o malý zázrak. Matka může potomka zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné či nesaje. V ČR jsou hrabáči v Praze, Plzni, Dvoře Králové a Olomouci.  

Hříčka přírody
Zavalitý, téměř lysý savec, jehož tělo pokrývají řídké štětinky a končetiny jsou zakončeny dlouhými drápy, s ocasem klokana, protáhlým prasečím rypáčkem a ušima zajíce vypadá, jako by si kreslíř vyhrál a smíchal několik zvířat dohromady. Varlata mají samci uložena v dutině břišní, tudíž je nesnadné určit pohlaví. K němu je tedy nutná analýza DNA. Se savcem se můžeme setkat v Africe a na jih od Sahary. Dospělec váží asi 60 kilogramů a dožívá se přibližně 20 let. Hrabáč přes den spí a aktivuje za soumraku, kdy běhá po krajině a vyhledává termity. Pomocí silných drápů rozhrabává termitiště a termitů samotných se zmocňuje lepkavým jazykem až 30 centimetrů dlouhým a zpracovává je pomocí plochých zubů, které nemají kořeny a stále dorůstají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky hrbáč kapský, mládě, zázrak, chov, zoo, Olomouc, Česko, příroda, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý zázrak. V olomoucké zoo se narodilo mládě velmi vzácného hrabáče  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.