Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Divadelní Flora Olomouc ponese motto volnost. Festival představí umělce z jedenácti zemí

Rozmanitou nabídku čtyřiadvaceti inscenací představí v polovině května 27. ročník Divadelní Flory v Olomouci. Do hanácké metropole letos zavítají renomované osobnosti a soubory z 11 zemí. Jeden z nejvýznamnějších středoevropských divadelních festivalů letos zastřeší motto volnost, ke kterému se bude vztahovat sedm desítek akcí.

Mezinárodní festival Divadelní Flora chystá od 9. do 20. května pro diváky v Olomouci nejen činoherní, taneční či operní inscenace, ale také besedy, koncerty, workshop nebo výstavu. Podle organizátorů je kritériem dramaturgické volby ročníkové motto, divákům se snaží představit díla, která s ním inspirativně komunikují, polemizují, zdůrazňují je nebo oživují v neotřelých souvislostech. Slavnostního zahájení se ujme ansámbl Schauspielhaus Bochum se svým titulem Nový život. „Nespoutaná interpretace Dantovy předlohy, opřená o virtuózní herecké výkony a famózní hudbu, je dílem jednoho z nejoriginálnějších a nejvlivnějších současných evropských režisérů - Christophera Rüpinga,“ uvedla dramaturgyně Dominika Široká.

Festivalové motto volnost podle pořadatelů emotivně naplňují například dva polsko-ukrajinské projekty choreografa Macieje Kuźmińského. Inscenace Every Minute Motherland je sugestivní reakcí na zločinnou ruskou agresi, sólo Resistance Movement pak autentickou výpovědí ženy bezprostředně zasažené válkou. „Válka hraje stěžejní roli i v diptychu Divadla X10 Na západní frontě klid / Zelené koridory," uvedla mluvčí festivalu Daniela Hekelová s tím, že režie se ujal Dušan Pařízek. Pražské Divadlo X10 bylo v březnu vyhlášeno jako Divadlo roku.

Novocirkusový festival v Olomouci nabídne úchvatná představení v letním kině i akrobacii na bagru

Festival Cirkuzkus, akci pro příznivce takzvaného nového cirkusu, připravuje na přelom května a června olomoucké Divadlo na cucky. Čtyřdenní přehlídka akrobacie, neotřelé kreativity a umění začne na Dolním náměstí v Olomouci, v dalších dnech pak...

Do Olomouce dorazí s inscenací Na první pohled také herci ze Švandova divadla, v programu je také inscenace Fredy Jana Nebeského v podání nezávislé divadelní společnosti Masopust, Činoherní studio Ústí nad Labem přiveze svou inscenaci Peer Grynt a pražský alternativní divadelní soubor Lachende Bestien hru Vojcek. Své premiéry představí i zástupci olomoucké scény - Moravské divadlo nabídne komponovaný večer Freedom in Motion, Divadlo na cucky premiéru hry Tragédi.

Salcburští Hungry Sharks se v České republice představí poprvé. „Jejich performance Béton Brut, v níž se protíná svět architektury a urban dance, důmyslně komentuje souvislosti mezi betonovým brutalismem a pilířem hiphopové kultury - breakdance. Vtipná inscenace je potenciálním diváckým hitem Flory," uvedla dramaturgyně taneční části Jitka Pavlišová. Poprvé v ČR se díky Floře představí také unikátní moldavská umělecká platforma a Nationaltheater Mannheim.

Divadelní Flora Olomouc diváky pozve také na hudební produkce ve festivalovém šapitó, chystá i besedy diváků s tvůrci inscenací po představení a workshopy. Více informací je na stránkách festivalu, kde již probíhá také předprodej.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Christine Miess, Dániel Dömölky, Mariusz Marciniak, Patrik Borecký, Jörg Brüggemann

Štítky Kultura, festival, divadlo, Divadelní Flora, umění, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní Flora Olomouc ponese motto volnost. Festival představí umělce z jedenácti zemí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.