Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Loni jsme proinvestovali 45 milionů, říká mořický starosta Tomáš Pavelka

V Mořicích již druhé volební období úřaduje mladý, pětadvacetiletý starosta Tomáš Pavelka. Ten byl ve své době nejmladším starostou v celé České republice. Začátkem léta se jemu, spolu se zastupitelstvem, podařilo dokončit dlouho očekávané víceúčelové hřiště.

Je Vám 25 let a i v době starostování studujete práva na Masarykově univerzitě v Brně. Jak se dá studium skloubit s prací starosty?

Pětadvacetiletý Tomáš Pavelka (STAN) krom starostování studuje na Právnické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Zároveň je předsedou spolku Mladí starostové a nezávislí a pracuje na Ministerstvu pro místní rozvoj coby tajemník náměstka Radima Sršně. Starostou v obci Mořice je od května 2020.

Jedna věc je obecně skloubení zaměstnání a studia, ať už se jedná o jakoukoliv práci. Než jsem se stal starostou, tak jsem pracoval na plný úvazek ve Sdružení místních samospráv. To mi dovolovalo propojovat teorii s praxí, protože práce ve sdružení byla o prostředí samospráv, obcí, krajů a také aktuální legislativy, takže se člověk potkával s tím, co probíral ve škole a obráceně.

To studium práv je sice náročné, ale zároveň se dá ta seminární výuka vcelku flexibilně poskládat. Člověk je pak sice ve škole od rána do večera během jednoho až dvou dnů, a nemá to rozložené do celého týdne. To je možné díky tomu, že práva studují stovky lidí, takže je spousta vypsaných termínů na semináře.

Další věc je ta, že v květnu 2020, když jsem se stal starostou, byl konec té první „velké vlny“ covidu. V té době jsem měl individuální vzdělávací plán, protože jsem to nestíhal skloubit a od té doby v individuálním plánu pokračuji i během starostování, takže na semináře nemusím docházet fyzicky.

Jste mladý, máte spoustu energie a věnujete své práci spoustu času. Na jak dlouho je to podle Vás udržitelné?

Samozřejmě mám nějaké vize a představy. Dokonce i když je člověk na dovolené, tak se pořád dívá, jak vede ulice, kde mají jak vysazené květiny a podobně. Takže inspirace je pořád dost a získávám neustále nové podněty, jezdím se dívat na případy dobré praxe a podobně.

Pošta v Plumlovské ulici v Prostějově možná ještě dostane šanci. Na úkor pošty v Čechovicích

Prostějovský primátor František Jura (ANO) jednal s oblastním ředitelem České pošty Pavlem Smyčkem o pobočce pošty v Plumlovské ulici. Město má zájem pobočku zachovat a zástupce firmy s návrhem předběžně souhlasí. Definitivní rozhodnutí je na...

Vnímám i příklady úspěšných starostů, kteří to dělají delší dobu, než jsem sám na světě. To mi samozřejmě dodává nové podněty. Další věc je týmová práce a spolupráce s odborníky. Člověk zkrátka někdy má momenty v životě, kdy je do něčeho zapálený a chce to zrealizovat, všechno se tomu podřizuje, ale jsme jen lidi a někdy jsou i chvilky, kdy toho elánu je méně. A právě proto, když máte stanovené nějaké jádro, od kterého se může vaše činnost odrážet, což si myslím, že máme, a někdo ztratí nadšení, tak je plán jasný a každý ví, co se má realizovat a připravovat.

Je starostování ta poslední příčka? Nebo hodláte kandidovat ještě někam dále, ať už na kraj, nebo do parlamentu?

Chtěl jsem se věnovat hlavně místní politice. Sen malého kluka, kterým jsem byl, byl u nás na vesnici ten starosta, který byl skvělý a mimo jiné mě hodně naučil. Také on ve mně nějakou budoucnost tímto směrem viděl. On sám to kdysi zažil, že dobrý starosta nebo předseda mu tehdy hodně radil a dost spolu spolupracovali, navazovali na sebe. Takže v podstatě takto já navazuji na něj. Tím jsem si svůj dětský sen splnil.

Potom jde o to, co by se mohlo stát. Dnes třeba spolupracuji s náměstkem Sršněm na Ministerstvu pro místní rozvoj jako jeho tajemník, takže část týdne trávím ještě v Praze, kvůli tomu jsem neuvolněným starostou. To ale nebyl můj dětský sen, pracovat na ministerstvu, ale ta možnost přišla a dávalo mi smyslu pracovat pro obce a regiony v tom ranku, ve kterém působím. Stejně tak jsem se v prosinci stal předsedou našeho mikroregionu, kde máme 17 obcí a mým snem také nikdy nebyl být předsedou mikroregionu, ale člověk vnímá, jak se to s tím pojí.

V centru Prostějova se propadla vozovka. Příčina je nejasná, možná kanalizace. Město už chystá opravy

V centru Prostějova u Finančního úřadu se propadla silnice. Asi jeden a půl metru hluboká díra se v asfaltu objevila během pouhých několika hodin. Příčina je nejasná, důvodem je možná kanalizace, která vede pod silnicí. Město již začalo chystat...

Nechávám si pootevřené dveře a nestavím se do pozice, že nikdy nemůžu dělat něco dalšího. Na druhou stranu, měl jsem sen o tom, že budu starosta, ne krajský zastupitel nebo hejtman, nebo něco podobného. Ale může se stát, že ta konstelace bude taková, že budu v krajském zastupitelstvu, nebo nějaké komisi. Nebráním se tomu, protože to má význam nejen pro mě samotného, ale i pro vesnici a její okolí.

Navíc teď, když už mám nějakou bližší zkušenost s prací starosty a vím, o jakou práci jde, tak člověk vidí mnohem rychleji výsledky, je v nějaké komunitě, nemusí se tolik bojovat nebo politikařit. Takže určitě, bych zatím chtěl zůstat u toho starostování, pokud to lidé budou chtít také.

Na začátku prázdnin jste vyměnili betonové plochy za propustné, obměňujete veřejné osvětlení, ale hlavně otevřeli víceúčelové hřiště. První etapa proběhla už v roce 2021, ta druhá se dokončila nedávno. Jak dlouho trvaly přípravy a plánování hřiště?

V obci chybělo hřiště strašně dlouho, už vlastně 10 let před výkopem byly nějaké plány a představy, ale dlouho se na to nedařilo sehnat peníze. Jsem vlastně už třetí starosta, který se tím zabýval. V roce 2021 bylo z předchozího roku požádáno o dotaci z kraje v nějaké výši. Kraj občas volí metodu snižování dotací, aby se dostalo na všechny žadatele, takže jsme dostali menší částku. Z padesátiprocentní dotace se stala pětadvacetiprocentní, což pro obec naší velikosti není úplně ten správný směr.

POLITICKÁ KORIDA: Je zdražení MHD v Olomouci nezbytným krokem?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Je zdražení MHD v Olomouci podle vás nezbytným krokem? Jaké může mít toto opatření dopady?

Nechtěli jsme ale ty peníze vracet, takže jsme s krajem konzultovali možnost, že bychom udělali první etapu. Na tu byl projekt jednoduchý, protože antukový tenisový kurt tam kdysi dávno byl, takže jsme nepotřebovali ani žádné stavební povolení. Projektová příprava tedy nebyla nijak náročná, složitější bylo sehnat finanční management.

Krátce nato jsme sháněli peníze na druhou etapu. Mezitím hřiště nebylo rozestavěné opáskované staveniště, ale byla to upravená plocha připravené na další práce. Poté jsme podali žádost na kraj znovu. Tam jsme uspěli a dostali 209 tisíc. Hlavně jsme požádali o dotaci Národní sportovní agenturu, což bylo lehce problematické, protože v té době byla agentura mladá, zároveň se tam měnilo vedení, takže jsme dlouho čekali na různé papíry. Od té jsme dostali 800 tisíc korun a projekt se podařilo zrealizovat a dokončit letos.

Velká část všech projektů, které jste představili jsou financovány z dotací. Odkud pochází zbytek financí?

Obec má v současné době daňové příjmy circa deset milionů korun. V rámci rozpočtu na letošek máme necelé tři miliony vyhrazené na investice, takže v podstatě každý rok ta jistá část byla směřovaná na financování takovýchto dotačních projektů. Samozřejmě se snažíme z dotací čerpat, co to jde. Třeba v loňském roce jsme takhle proinvestovali 45 milionů.

Obec Mořice v budově bývalé školy vybudovala sociální byty. Většinu investice pokryly dotace z EU

Osm sociálních bytů v budově bývalé školy vybudovala obec Mořice na Prostějovsku. Přestavba si vyžádala investici 19 milionů korun, přičemž obec získala dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši téměř 12 milionů. Byty jsou ihned k...

Ostatní členové zastupitelstva jsou i o 15 let starší než vy. Jak vnímáte takové věkové rozdíly? Míváte nějaké mezigenerační rozepře?

Dříve narážky na věk občas byly. Dnes samozřejmě narazíme na věci, které si musíme vysvětlit, ale už nemáme nějaké spory, nebo třenice. Myslím si, že ty loňské volby tomu pomohly. Tím, že se dostala naše kandidátka do zastupitelstva, se mi potvrdilo, že věk nikdo neřeší, protože každý se může podívat na výsledky a na to, jak spolupracujeme. Přijde mi, že věkové rozdíly jsou zkrátka stírané, pokud to člověk sám nevyzdvihuje.

Já se snažím trávit více času jak s mladšími lidmi, než jsem sám, tak se seniory. Baví mě s nimi probírat, jak se žilo ve vesnici dříve a co se jim líbí nebo nelíbí a myslím si, že tam nejsou žádné zásadní spory. Skutečně asi funguje, že „věk je jenom číslo“.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Mořice

Štítky Mořice, Tomáš Pavelka, rozhovor, rozvoj, mladý starosta, hřiště, Prostějovsko, investice, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni jsme proinvestovali 45 milionů, říká mořický starosta Tomáš Pavelka  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.