Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Přerov plánuje investici tří milionů korun do zabezpečení datové sítě

Přerov chce investovat zhruba tři miliony korun do zabezpečení své datové sítě. Chce se tím lépe jistit před hrozbami a útoky počítačových pirátů a zajistit bezpečnost systému při práci úředníků na home office. Radní se nyní chystají vyhlásit veřejnou zakázku na pořízení takzvaných firewallů. Záměr musí schválit zastupitelé.

Kybernetickému útoku na datovou síť ze strany hackerů čelila v dubnu olomoucká radnice. Hackeři způsobili obrovské škody.

"Navrhujeme obměnu systému, který magistrát na svou ochranu využívá, za modernější a především bezpečnější. Nová zařízení mají kontrolovat a řídit internetovou komunikaci úřadu a zejména lépe chránit agendové systémy před případnými útoky hackerů," uvedl primátor města Petr Měřínský (ANO).

Posílený bezpečnostní systém by měl podle primátora sloužit také pro případnou vzdálenou práci zaměstnanců z domu, a to ve vnitřních informačních systémech prostřednictvím VPN připojení. Bezpečnostní produkty, které město nyní využívá, mají podporu od výrobce do ledna roku 2022.

"Pokud bude zakázka vypsána, měli by ji počítačoví specialisté stihnout zrealizovat do konce letošního roku. Počítáme s tím, že komplexní nová ochrana přijde asi na tři miliony korun bez DPH," doplnila primátorova náměstkyně Hana Mazochová (ANO).

Olomouc musela po hackerském útoku z bezpečnostních důvodů odstavit veškeré agendy a do provozu je znovu IT odborníci uváděli několik týdnů. Mimo provoz je ještě on-line rezervační systém radnice.

"Do zabezpečení datové sítě bylo od doby útoku dosud vynaloženo několik milionů korun," řekl mluvčí radnice Michal Folta. Magistrát útočníkům odmítl zaplatit výkupné a podal trestní oznámení, případem se zabývá policie.

Podobnému útoku čelili v minulosti i další instituce - v březnu například hackeři napadli například počítačové systémy Správy železnic i Českých drah. Bezpečnost na tratích však neohrozili.

Hackeři část ukradených dat z magistrátu zveřejňují na dark webu

Data, která před šesti týdny odcizili hackeři při masivním kybernetickém útoku na datovou síť olomouckého magistrátu a později také při útoku na webové stránky města, se objevila na dark webu, upozornil dnes Radiožurnál. Radnice tvrdí, že nejde o...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky kyberkriminalita, internet, bezpečnost, hacker, Přerov, Olomouc, ANO 2011, Petr Měřínský, Hana Mazochová, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov plánuje investici tří milionů korun do zabezpečení datové sítě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.