Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Turistické cíle v kraji dohnaly ztráty v návštěvnosti z jarního lockdownu

Především jarní omezení spojená s koronavirem se podepsala na letošní návštěvnosti památek v Olomouckém kraji. Podle jejich správců lidí přibylo až v letních měsících, konečný součet je tak na řadě míst i vyšší než loni. Hrady jako Bouzov a Šternberk však svou sezonu ještě nekončí. Pokud to epidemická situace dovolí, plánují ještě tradiční adventní programy.

O něco vyšší návštěvnost zaznamenal hrad Bouzov, kam dosud zamířilo téměř 80 000 návštěvníků; loni jich bylo v toto období zhruba o 3000 méně. "Letní měsíce byly náročné fyzicky i psychicky, v červenci a srpnu byla návštěvnost srovnatelná s předchozími lety, což je více než 57.000 návštěvníků. Vzhledem k mimořádným opatřením, jako bylo snížení počtu návštěvníků ve skupině na 19 osob, musel každý průvodce denně provést minimálně šest až sedm prohlídek a pokladní a mnozí průvodci museli čelit několika nepříjemným výstupům ze strany odpůrců nošení respirátorů," kastelánka hradu Zuzana Šulcová. Doplnila však, že většina návštěvníků dodržování vládních opatření chápala.

Příjemně překvapeni jsou i na hradě Helfštýně, a to navzdory tomu, že sezona letos začala později. "Přišli jsme o mimořádnou část návštěvníků hned na začátku roku," podotkl kastelán Jan Lauro. "A první čtvrtletí postihly všechny památky uzavírky a omezení kvůli epidemii," řekl. Navzdory všem ztrátám se však sezona zařadí mezi ty úspěšnější. "Už ke konci září evidujeme zhruba 84 000 lidí. Krásné říjnové dny však na Helfštýn stále vábí stovky lidí, otevřeno bude ještě i v listopadu, takže přestože nechci být přehnaným optimistou, věřím že se přiblížíme k hranici 100 000 osob," doplnil Lauro. Mimořádnou roli ve statistikách podle něj hraje znovuotevření paláce, který za svou rekonstrukci získal řadu ocenění.

Stovky kbelíků kamenů a roky práce. Senior vybudoval středověký hrádek Špacírštějn

Z mnoha tisíců kamenů poskládal šestasedmdesátiletý Zdeněk Procházka zříceninu středověkého hrádku, která je ukryta v malebném přírodním zákoutí na okraji lesa u Lipové na Prostějovsku. Vybudování zmenšené verze kamenného hradu s věží uprostřed...

Hrad Šternberk hlásí ve srovnání s loňskem o něco menší návštěvnost. "Je to způsobeno dlouhým lockdownem, který trval až do 15. května, jarní výpadek byl tak ještě delší než v roce 2020. Prohlídky s průvodci začaly v omezeném režimu od 1. června. Nicméně návštěvnost během června nebyla příliš vysoká. Domnívám se, že to bylo způsobené přetrvávajícím strachem z nemoci ve společnosti," řekl Jan Gottwald ze šternberského hradu. Situace se zlepšila až začátkem prázdnin, léto však podle něj poznamenal návrat českých turistů k zahraničním dovoleným. Hrad tak od začátku roku do poloviny října zaznamenal návštěvnost 15 400 lidí oproti 18 400 z loňského roku.

Hrady své brány zatím nezavírají. "V provozu budeme denně do 30. listopadu. Do konce října připravujeme Strašidelné prohlídky, v plánu máme také Adventní prohlídky, akci Vánoční hrad Bouzov a Silvestrovské prohlídky," uvedla kastelánka Bouzova. Ve Šternberku plánují od konce listopadu do poloviny prosince akce Vánoce pro školy, 4. prosince je v programu tradiční vánoční jarmark, v plánu jsou i vánoční prohlídky hradu či akce na Silvestra.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Turistika, památky, hrad, Helfštýn, Bouzov, Šternberk, výlety, Olomoucký kraj, Hrad Bouzov, průvodce, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické cíle v kraji dohnaly ztráty v návštěvnosti z jarního lockdownu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.