Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tank Tomáš z české veřejné sbírky už zasáhl do bojů na Ukrajině. Modernizací prošel ve Šternberku

Ze šternberské zbrojovky vyrazil v říjnu na Ukrajinu tank Tomáš, jehož modernizaci zaplatili účastníci veřejné sbírky nazvané Dárek pro Putina. Iniciátoři kampaně obdrželi informaci, že český tank se už zapojil do bojových operací.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku loňského května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

Jednou ze zakázek pro ukrajinskou armádu bylo také pořízení modernizovaného tanku T-72 z dílny šternberského podniku Excalibur Army, který se specializuje na produkty vojenského průmyslu. Tomáš je označení pro modernizaci těchto tanků a odkazuje na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Modernizace tanku z veřejné sbírky přišla na 33 milionů korun.

VIDEO: Leopard pálí na Libavé. Armáda zveřejnila klip z výcviku s německým tankem

Na konci minulého roku převzal 73. tankový prapor v Přáslavicích první ze starších německých tanků Leopard, nyní se těžkou bojovou technikou vojáci seznamují ve výcvikovém prostoru Libavá nedaleko Olomouce. Německé tanky získala česká armáda od...

„Víme, že tank Tomáš zabalili; víme, že odjel do Polska a známe člověka, který ví, kdy a kde byl nasazen do bojů na Ukrajině,“ sdělil spoluautor sbírky Martin Ondráček. Podrobnosti podle něj zná jen velmi malý okruh lidí. Marketingový tým ukrajinského generálního štábu mu slíbil, že jednoho dne podrobnosti zveřejní. „I díky popularitě Tomáše s informacemi o něm nakládá Kyjev obezřetně, aby je nepřítel nemohl zneužít,“ vysvětlil Ondráček.

K přestavbě se ve Šternberku používají vyřazené tanky z různých armád zejména východní části severoatlantické aliance. Hloubková modernizace zvyšuje odolnost techniky instalací dynamického pancéřování. Válečný stroj má také nové opticko-elektronické přístroje a modernizovaný blok nočního vidění. Ovládání a komunikaci zajišťují digitální systémy. Tanky získávají v Excalibur Army také modernizovaný power pack, což je motor s převodovkou, se zvýšeným výkonem motoru a lepší akcelerací. T-72 ve verzi Tomáš tak dosahuje výkonu 840 koní. „Tanky jsou rozebrány do šroubku, proces trvá u jednoho tanku tři měsíce a vyžaduje si několik tisíc hodin lidské práce,“ uvedl Andrej Čírtek mluvčí skupiny Czechoslovak group, pod kterou spadá i šternberská Excalibur Army. Tanky tohoto typu směřovaly na Ukrajinu už loni a dodávky budou pokračovat i v letošním roce, repasování a vylepšení několik desítek těchto strojů financuje u šternberské firmy Nizozemsko a Spojené státy americké.

Šternberská zbrojovka očekává skokový růst miliardový tržeb. Plánuje výstavbu haly i nábor pracovníků

Šternberská společnost Excalibur Army, která se věnuje výrobě, modernizaci a opravě vojenské techniky, navýšila za rok 2021 tržby na takřka 2,5 miliardy korun. Zisk přesáhl dvě stě milionů, za rok 2022 pak zaznamenala firma až několikanásobný...

„Po tanku Tomáš se vybíralo na munici, denně lidé přispěli přes milion korun a tak se každý den podepisovaly nové objednávky munice,“ popsal Ondráček další části kampaně. Dárci přispěli i na patnáct mobilních systémů protivzdušné obrany Viktor české výroby, sanitky, drony nebo na výcvik vojáků a záchranářů. Dárek pro Putina pomohl také s organizací přestavby dvou nákladních pancéřovaných aut od České národní banky, která poslouží k evakuaci těžce zraněných ukrajinských vojáků. V nejbližších dnech kampaň zveřejní informace, na jakou zbraň české výroby se bude přispívat příště.

„Válka nepůjde vyhrát beze zbraní a Evropa nemůže dopustit, aby Ukrajina prohrála," uvedl spoluautor sbírky. Kampaň podle něj pomáhá přesvědčit veřejnost, že "zbraně jsou nezbytné k nastolení míru". Názor veřejnosti se v tomto ohledu za rok války výrazně změnil, a lidé už tak neodsuzují výrobce zbraní a obchodníky s nimi, míní.

Kampaň má i nápady pro poválečné období, kdy chce přetavit nadšení dárců do nového projektu a vybírat peníze na generátory. S ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) spolupracuje Dárek pro Putina na projektu zapojmeukrajinu.cz. Ministerstvo vyhledává dodavatele a zajistí doručení generátorů na místo, iniciativa s pomocí platformy Donio bude vybírat peníze na jejich nákup. Začátek je plánovaný na 14. února. Prostřednictvím fiktivního zbraňového e-shopu na webu zbraneproukrajinu.cz se dosud podařilo vybrat přibližně 385 milionů korun od takřka 100 tisíc dárců. Do kampaně přispívají jednotlivci i firmy, jejich seznam je neveřejný.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky tank, Tomáš, Dárek pro Putina, sbírka, válka, agrese, Rusko, Ukrajina, Šternberk, Excalibur Army, T-72, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tank Tomáš z české veřejné sbírky už zasáhl do bojů na Ukrajině. Modernizací prošel ve Šternberku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.