Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co bude s olomouckou tržnicí? Proces proměny může trvat i patnáct let, říká náměstek primátora

Jak naložit s cenným prostorem tržnice v centru Olomouce je podle náměstka olomouckého primátora Tomáše Pejpka prozatím předmětem otevřené debaty, variant je totiž celá řada. Ta optimální by měla vzejít z architektonické soutěže, která se začne teprve připravovat. Celý proces komplexní přeměny sledované lokality může trvat i více než deset let.

V Programovém prohlášení Rady města Olomouce na období do roku 2026 je na atraktivní oblast olomoucké tržnice zaměřen jeden z bodů, který uvádí: „Bude nastartována revitalizace tržnice a starého autobusového nádraží, včetně vypsání urbanisticko architektonické soutěže, dále řešen rozvoj lokality tržnice v přechodném období.“

Případná rozsáhlejší změna podoby či využití oblasti přimykající se k historickému jádru města je tak zřejmě otázkou vzdálenější budoucnosti. „Jde o velký rozvojový záměr. Chceme standardním procesem připravit zadání, co od prostoru čekáme do budoucna a uspořádat urbanisticko-architektonickou soutěž. Ta nám řekne, jak by mohl být prostor do budoucna zorganizovaný ve smyslu dopravy, veřejného prostranství, budov či zeleně,“ popisuje základní princip Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), v jehož gesci náměstka primátora jsou také veřejná prostranství.

Investice do cyklotras, vody i sociálního bydlení. Vedení Olomouce zveřejnilo programové prohlášení

Programové prohlášení na aktuální volební období schválila Rada města Olomouce. Zástupci vládnoucí koalice podepsali dokument, který ve dvanácti hlavních kapitolách podrobněji naznačuje priority, na něž bude vedení města do roku 2026 cílit. Mezi...

Příprava vyhlášení architektonické analýzy zabere podle něj i více než rok a poté bude jasnější, jak s tržnicí naložit. „Vypsání architektonické soutěže vidím spíše na následující rok nebo na rok 2025. Na základě soutěže se pak dají řešit majetkoprávní záležitosti a začít chystat projekty. Ať už veřejné nebo soukromé. Je to celé takový proces, že když to půjde dobře, tak to bude trvat asi deset nebo dvanáct let. Možná i patnáct. Nejde o krátkodobou záležitost,“ vysvětluje náměstek Pejpek.

Po vyřešení situace v oblasti tržnice volá například opoziční zastupitelka Andrea Hanáčková (STAN). „Podoba a způsob využití areálu olomoucké tržnice jsou palčivými tématy už dlouhá léta. Lokalita má velký potenciál být kvalitním veřejným prostorem pro setkávání Olomoučanů. Tento potenciál však bohužel dosud nebyl využit. Tržnice nedoznala výraznějšího posunu už několik desetiletí a působí neutěšeným dojmem,“ konstatuje v Olomouckých listech a dodává: „Zásadním nedostatkem současné situace však je, že se nadále nacházíme v provizorním režimu. Tržnice potřebuje dlouhodobější, koncepčnější zásahy, přičemž mnohé z nich lze dělat ihned, i bez vyřešení vlastnictví nebo pronájmu historické budovy. Flora má nápady, ale zatím je nemůže realizovat. Chybí peníze a zejména příslib, že bude i v budoucnu ve správě tržnice pokračovat. Současné vedení města by se tak mělo co nejdříve rozhodnout, zda je reálné v dohledné době najít soukromého provozovatele,“ tvrdí Hanáčková.

Podle náměstka Pejpka ale komunikace s vedením Výstaviště Flora probíhá a vedení města bude aktuálně hledat způsoby, jak na přechodné období s tržnicí naložit. Flora má prostor ve správě od loňského února, po nezdařeném koncesním řízení na soukromého provozovatele prostranství.

Stavba touženého nadjezdu přes koridor v Holici má začít v létě, akce už se několikrát odkládala

V oblasti železničního přejezdu v olomoucké části Holice se rozběhly přípravné práce pro výstavbu nadjezdu nad frekventovanou tratí do Přerova. Mimoúrovňové křížení železnice a silnice uleví motoristům, kteří v průběhu dne za závorami čekají...

„Jde o velmi hodnotné území. Myslím, že výstavišti se podařilo udělat úspěšné první kroky. Flora o tento prostor má dál zájem. S paní ředitelkou Fuglíčkovou jsme se na toto téma už potkali a budeme znovu jednat, jak prostor pojmout tak, aby tržnice byla co nejživější a nejlépe využitá,“ řekl olomoucký architekt a politik.

Při plánování budoucího využití musí město zohlednit i skutečnost, že opuštěná památkově chráněná budova tržnice patří soukromému vlastníkovi, kterým je podnikatel Pavel Široký. Loni v létě byla k prodeji v inzerci na realitním portálu za přibližně 60 milionů korun.

Jestli se město pokusí rozlehlý historický objekt získat do svého majetku, také napoví architektonická soutěž. „V současné době je debata otevřená,“ poznamenal Pejpek.

I v následujících letech je cílem vedení města zvelebovat tržnici v rámci finančních mantinelů a možného pomíjivého charakteru úprav, které by musely za několik let ustoupit případné rozsáhlé přestavbě. Výstavišti Flora se podařilo odstranit během prvního roku nevzhledné stánky, upravit přilehlé parkoviště, rekonstruovat toalety a osadit část tržnice zelení. V průběhu sezony se na ploše u centra města konala celá řada tematicky zaměřených trhových akcí. „I nadále se budeme zaměřovat na kultivaci místa a posílení významu trhů, to je zájem Flory i města. V minulosti proběhlo neúspěšné koncesní řízení. Budeme se snažit úplně neopustit tuto myšlenku. Chceme případně zjistit, jestli by tam nemohly vzniknout drobnější krátkodobější investice na vyšší úrovni. A pokud se to podaří, aby vznikly v lokalitě tržnice nějaké prvky pro děti a mladé lidi tak, aby dnes poměrně špatně využitá plocha opravdu žila,“ uzavřel náměstek olomouckého primátora.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Tržnice, Olomouc, budova, parkoviště, veřejné prostranství, rekonstrukce, plán, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s olomouckou tržnicí? Proces proměny může trvat i patnáct let, říká náměstek primátora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.