Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Modře nasvícená radnice i unikátní sběratelské bankovky. Olomouc se připojí k oslavám výročí EU

Kulaté dvacáté výročí vstupu České republiky do Evropské unie si bude na přelomu dubna a května připomínat také město Olomouc. Modrou barvou bude nasvícená historická budova radnice, motiv oslav významného výročí se promítne i do programu univerzitního majálesu. První květnový den bude zajímavým datem i pro sběratele, v hanácké metropoli bude k dostání speciální olomoucká eurobankovka.

Už poslední dubnový den se olomoucká radnice podobně jako mnoho dalších budov napříč Českou republikou zbarví do modré barvy. Symbolické nasvícení je naplánované až do čtvrtka 9. května.

Koncerty, besedy i netradiční zážitky. Olomouc na začátku května rozproudí majáles Univerzity Palackého

Podtitul Bez hranic ponese letošní ročník studentského majálesu v Olomouci, oblíbená akce Univerzity Palackého potrvá tři dny. Květnový festival, který připomene i 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie, nabídne rozmanitý hudební,...

Datem rozšíření Evropské unie, při kterém se mezi státy ekonomického a politického uskupení zařadila i Česká republika, je 1. květen 2004. Právě první máj bude zajímavou příležitostí i pro sběratele a příznivce notafilie. Do prodeje vstoupí historicky první eurobankovka s motivem města Olomouce, a sice městské radnice a sloupu Nejsvětější Trojice, který je zapsán také na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Sběratelské listy s nulovou nominální hodnotou budou k dostání v olomouckém informačním centru v podloubí radnice 1. května od 9 hodin. „Cílem eurobankovek je především podpora turistického ruchu v evropských zemích a zvyšování povědomí o zajímavých místech napříč Evropou. Současně se však tyto originální suvenýry rychle staly vyhledávanými sběratelskými předměty, neboť každý kus je unikátní díky číslování. Město si pro své potřeby vyhrazuje ponechat určitá čísla, která do prodeje nepůjdou,“ objasnila mluvčí Olomouce Jana Doleželová.

V rámci podmínek stanovených výrobcem budou eurobankovky s motivem Olomouce prodávány tímto způsbem:
č. 1–100 maximálně 1 kus na osobu bez možnosti výběru čísla
č. 101–1000 maximálně 10 kusů na osobu bez možnosti výběru čísla
č. 1001 a výš neomezený počet kusů a bez možnosti výběru čísla
Ročníková čísla, tedy od roku 1920 do roku 2024 a výš po jednom kuse na osobu a tato jediná s možností výběru čísla.
Koncept eurobankovek existuje v Evropě od roku 2015. Od roku 2018 se k němu aktivně připojují i některá města a významné turistické cíle v České republice.
Zdroj: olomouc.eu

Eurobankovky pro Olomouc byly vyrobeny ve Francii ze stoprocentně bavlněného papíru, který se používá i při výrobě skutečných peněz. „Sběratelské bankovky obsahují také některé ochranné prvky jako pravé bankovky – například hologram, mikrotisk či UV ochranné prvky. Zadní strana těchto sběratelských bankovek je jednotná a připomíná nejvýznamnější evropské památky,“ přiblížila mluvčí Doleželová.

Program oslav vstupu do EU zahrnuje v Olomouci také například slavnostní koncert Moravské filharmonie či přehlídku evropské kinematografie v kině Metropol. Významné výročí se začlení také do dění studentského majálesu Univerzity Palackého. Podrobnější informace o chystaných akcích jsou k dispozici na speciálních webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Olomouc Tourism, Statutární město Olomouc

Štítky Evropská unie, výročí, 20 let v EU, oslavy, kultura, koncert, bankovka, sběratelský předmět, Olomouc, majáles, Univerzita Palackého, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Jak za komóšu ! ... akorát tehdy rudě.

Úterý, 30. dubna 2024, 07:46Odpovědět

Modře nasvícená radnice i unikátní sběratelské bankovky. Olomouc se připojí k oslavám výročí EU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.