Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Úspora energie i času. Na přírodovědecké fakultě UP vyvinuli novou metodu pro detekci těžkých kovů

Nová analytická metoda, kterou vyvinuli studenti a pracovníci katedry analytické chemie, umožní rychlejší a citlivější detekci těžkých kovů v rostlinných olejích. Nová metoda je rychlejší i přesnější. Výsledky vědecké práce studentů z olomoucké Univerzity publikoval i prestižní odborný časopis.

Těžko kovy, jako je kadmium, olovo nebo cín, mohou mít vliv i na lidské zdraví. Proto je kontrola kvality rostlinných olejů zaměřena právě i na detekci těžkých kovů. Dosavadní metoda této kontroly byla ale náročná na čas i spotřebu chemikálií a hrozila u ní kontaminace zkoumaného oleje. Vědci z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se tak rozhodli vyvinout novou metodu.

„Během experimentální části mé bakalářské práce jsem měl možnost vyzkoušet oba přístupy pro analýzu těžkých kovů v rostlinných olejích. Novou metodou se práce výrazně zjednodušila, zrychlila a dosáhli jsme zajímavých výsledků. Osobně si myslím, že nová metoda má velký potenciál,“ uvedl v tiskové zprávě student analytické chemie Jakub Grepl. Právě jeho bakalářská práce s názvem „Prvková analýza rostlinných olejů a tuků“ se stala podkladem pro tvorbu odborné publikace.

Pochybení při opravě potrubí? Suterén univerzitní budovy v Olomouci zaplavila voda

Zásah profesionálních hasičů si vyžádala havárie v jedné z budov Univerzity Palackého v Olomouci. Při opravě vodovodního potrubí došlo podle zástupců pedagogické fakulty k pochybení a výsledkem bylo zatopení suterénu stavby na Žižkově náměstí....

Podle studenta doktorského studia Filipa Gregara, který byl konzultantem zmiňované bakalářské práce, má nová metoda potenciál laboratořím ušetřit hodiny času. „To se jednak promítne ekonomicky ve velké úspoře materiálu a energií, ale hlavně ve zrychlení práce analytiků, kteří budou moci svůj čas a úsilí věnovat dalším projektům,“ vysvětlil hlavní přínos Gregar. Ten také dodal, že publikování práce v prestižním časopisu Food Chemistry je velkým úspěchem. „Ve vědě je občas důležité se ohlédnout za sebe a zamyslet se, zda jsou používané metody tak efektivní, jak by mohly být. A zda neexistuje možnost zajeté procesy urychlit a vylepšit,“ doplnil Gregar.

„Jakožto mentor obou studentů mám radost, že se nám podařilo experimentálně získaná data přetavit do odborné publikace, kde si mladší kolegové úspěšně vyzkoušeli celý postup přípravy a publikovaní odborného článku,“ uzavřel Tomáš Pluháček z katedry analytické chemie, který také vedl bakalářskou práci Jakuba Grepla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, těžké kovy, rostlinné oleje, detekce, metoda, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspora energie i času. Na přírodovědecké fakultě UP vyvinuli novou metodu pro detekci těžkých kovů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.