Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pomoc k nejprospěšnější výživě miminek. Šternberskou porodnici těší zájem o laktační poradenství

Radu a zkušenost nabízí maminkám ve Šternberku a okolí laktační poradkyně tamní nemocnice. Specialistka za ženami zavítá přímo domů, kde poskytne doporučení ke správným metodám kojení i k péči o novorozence. Měsíčně službu terénního laktačního poradenství ve spolupráci se šternberskou nemocnicí využívá okolo dvaceti zájemkyň.

Anička z Jívové je prvním miminkem roku. Rodiče chválí personál šternberské porodnice

Mohla být nejkrásnějším vánočním dárkem, nakonec si Anička Jenderková dala oproti plánovanému termínu na čas a stala se prvním miminkem narozeným v České republice v roce 2023. Holčička se narodila ve šternberské porodnici prvního ledna osm minut...

 

Rady ohledně kojení a péče o nejmenší děti mohou maminky ze Šternberku a okolí získávat v pohodlí domova od května 2021. „A to ve spolupráci se specialistkou s více než pětadvacetiletou praxí v oboru, která navíc maminkám poradí i ohledně péče o novorozence a zkontroluje po porodu zdravotní stav maminky i miminka. O tuto službu je mezi ženami velký zájem,“ říká Radka Miloševská, mluvčí skupiny AGEL, pod kterou šternberská nemocnice spadá.

Porodní asistentka Pavla Königová má coby laktační poradkyně Nemocnice AGEL Šternberk, s edukací a poradenstvím v domácím prostředí více než desetileté zkušenosti. Spolupracuje také s lékařem Janem Haraštou v gynekologické ambulanci v Litovli.

„V rámci laktačního poradenství řešíme vždy to, co daná maminka potřebuje. Nejčastěji je to technika kojení a taktika kojení, tedy polohy při kojení, přikládání k prsu, ideálně bez nadbytečných pomůcek, podpora tvorby mléka či spouštění mléka, optimalizace taktiky kojení, aby dítě co nejschůdněji prospívalo a bylo spokojené. Řešíme ale i ragády, tedy praskliny na bradavkách, záněty prsu a různé další potíže. Vždy se snažíme spolu s maminkou najít taktiku a techniku, která bude mamince a miminku nejlépe vyhovovat, a to vše v domácím prostředí,“ popisuje Pavla Königová s tím, že službu nejhojněji využívají maminky v prvních dnech a týdnech po porodu, bez obtíží ji ale mohou využít i maminky s několikaměsíčními kojenci, pokud se vyskytne nějaký aktuální problém či dotaz.

Ideální výživa pro nejmenší miminka: olomoucká nemocnice využívá analyzátor mateřského mléka

Další vylepšení péče o nejmenší děti umožňuje na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc nový analyzátor mateřského mléka. Technologie umožňuje rozbor nutričních hodnot zjištěných ve vzorku a zdravotníci mohou pro malá miminka...

Co se týče trendů, pozoruje porodní asistentka v posledních dvou dekádách zvýšenou podporu i zájem o kojení. „Samozřejmě je vše velmi individuální a každá žena má vše nastavené jinak, obecně je kojení ale intenzivně podporováno. A také maminky samotné mají daleko větší zájem dlouho a efektivně kojit. Hlavní změnu vidím ale v mediální ‚masáži‘ maminek, a to bohužel i ze strany některých odborných zdrojů, ohledně pomůcek ke kojení, různých přípravků a zásad při kojení. Informace jsou mnohdy matoucí. Maminkám se proto snažím pomoci se v nabídce a informacích vyznat, a hledat jejich cestu k úspěšnému a pohodovému kojení,“ říká porodní asistentka a laktační poradkyně Königová.

Do domácího prostředí klientek aktuálně dojíždí specialistka zejména v rámci okresu Olomouc. V takovém případě hradí poradenství i dopravu zdravotní pojišťovna. „Po dohodě a za úhradu je ale možná návštěva a poradenství i za hranicemi okresu,“ podotýká Miloševská. Laktační poradenství v různých formách poskytují například také další zdravotnická zařízení v okresních městech Olomouckého kraje či Fakultní nemocnice Olomouc.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky Zdraví, dítě, kojení, výživa, miminko, laktační poradenství, nemocnice, Šternberk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc k nejprospěšnější výživě miminek. Šternberskou porodnici těší zájem o laktační poradenství  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.