Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pro lepší přehled o miminku a porodu. Nemocnice Šumperk pořídila nový monitorovací systém

Zdravotníci v šumperské porodnici využívají nový centrální monitorovací systém, díky kterému mohou sledovat srdeční akci plodu i frekvenci a intenzitu děložních stahů. Nemocnice s využitím dotační podpory pořídila technologii, která přispěje k minimalizaci možných komplikací a také přispěje k vyššímu komfortu pro nastávající maminky.

Lékaři díky modernímu KTG monitorovacímu systému mohou z jakéhokoliv místa na dálku sledovat důležité fyziologické funkce. Technologie vyšla na 1,5 milionu korun a jeho nákup Nemocnice Šumperk financovala pomocí evropské dotace.

Šumperská nemocnice pořídila z Británie variabilní porodnický gauč. Už absolvoval premiéru

Ve druhé polovině dubna dorazil do šumperské nemocnice speciální porodnický gauč, rozměrný balík putoval do zdravotnického zařízení až z Velké Británie. Novinka v porodnici brzy absolvovala úspěšnou premiéru, i s využitím nového vybavení přišel...

„Kardiotokografické sledování je standardní součástí monitorace plodu, a to jak ke konci těhotenství, tak během samotného porodu. Díky nově pořízenu monitorovacímu centrálnímu systému máme prakticky kdykoliv a z každého místa on-line přístup na jakýkoliv kardiotokografický záznam, který se natáčí v naší porodnici. A tím máme v podstatě dokonalý přehled o průběhu porodu a o stavu miminka,“ vyzdvihl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šumperk Karel Huml.

Monitorování ozev plodu je u porodu podle lékaře velmi důležité. „Díky průběžnému sledování těchto důležitých dat může personál předcházet mnoha komplikacím jak před porodem, tak v jeho průběhu,“ uvedl.

Loni Nemocnice Šumperk vybavila své porodní boxy novými kardiotokografickými monitory s telemetrickou sondou. „To znamená, že se nastávající maminky mohou volně pohybovat, lehnout si do úlevové polohy, a to i během pravidelného a nezbytného monitorování plodu. Maminky se mohou jít i sprchovat, protože sondy jsou voděodolné,“ podotkla vedoucí porodní asistentka šumperské nemocnice Anna Holinková.

Kardiotokografický monitor plodu zdravotníci dříve natáčeli tak, že budoucí maminky byly napojeny na měřící přístroj a mohly se pohybovat jen tak daleko, kam dosáhly kabely od jednotlivých sond. „To bylo značně nepohodlné nejen pro budoucí rodičky, ale i pro personál porodního sálu. To se v loňském roce díky novým bezdrátovým telemetrickým sondám, úplně změnilo,“ dodala Holinková.

Nemocnice Šumperk poskytuje základní i specializovanou zdravotní péči pro spádovou oblast čítající až 200 tisíc obyvatel. Ročně je v šumperské nemocnici hospitalizováno přes 20 tisíc pacientů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Šumperk, Petr Zouhar

Štítky Zdraví, porodnice, monitorovací systém, dítě, nemocnice Šumperk, Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro lepší přehled o miminku a porodu. Nemocnice Šumperk pořídila nový monitorovací systém  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.