Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Muž ze Šumperska chtěl investovat do akcií, online podvodníci ho obrali o 1,2 milionu

Při snaze investovat do akcií ČEZu si nevybral vhodnou spolupráci muž ve středních letech ze Šumperska. Přes internetový vyhledávač si vybral jeden z odkazů a pustil se do obchodování s domnělým finančním makléřem. Za několik týdnů se ale ukázalo, že jde o internetový podvod. Škoda je v tomto případě vysoká, překročila jeden milion korun.

Někdy v říjnu přišel muži středního věku ze Šumperska na mysl nápad, že by mohl peníze investovat do akcií energetické společnosti ČEZ. Ve vyhledávači si zadal klíčové slovo spojené s investováním a zvolil jeden z odkazů. „Stránky se mu zdály věrohodné, proto moc neváhal a s odhodláním pokračoval dál. Aby se mohl pustit do nákupu akcií, musel vyplnit kolonky, jako jsou jméno, příjmení, telefonní číslo a email. Netrvalo dlouho, ozval se mu finanční makléř, který se mu zdál důvěryhodný a udělal mu výhodnou nabídku. Poslal mu odkaz, přes který se zaregistroval a založil si účet u investiční společnosti nazvané Alfafin,“ specifikovala mluvčí Policie ČR Miluše Zajícová.

Falešní bankéři zmanipulovali ženu z Přerova. Plán ztroskotal, když chtěli, aby jela do Brna

Strachem o finanční prostředky uložené na bankovním účtu zmanipulovali podvodníci ženu z Přerova, která se rozhodla jednat podle pokynů falešných bankéřů a bezpečnostních techniků. Ti ji přesvědčili k načerpání úvěru ve výši 450 tisíc korun a...

Makléř dotyčnému sliboval rychlý a vysoký zisk a s touto vidinou si muž nainstaloval do notebooku i program pro vzdálené ovládání. „Přihlásil se do internetového bankovnictví a neznámý pachatel provedl s jeho svolením čtyři odchozí platby na dva zahraniční účty v celkové hodnotě takřka 1,2 milionu korun. Do svého zařízení si poškozený nainstaloval ještě další doporučené aplikace,“ upozornila mluvčí Zajícová.

Po čase přišla od neznámého bankéře zpráva, že si může vybrat zisk ve výši téměř 100 tisíc amerických dolarů, avšak pro výplatu peněz musí zaslat dalších 10 881 dolarů. „Během této komunikace poškozený zjistil, že společnost, u níž investoval, již byla přejmenována, to v něm vzbudilo podezření a požadoval vrátit nazpět své peníze. Po snaze získat zpět investice, komunikace ze strany neznámého pachatele ustala. Poškozený o peníze bohužel přišel a je velmi nepravděpodobné, že je získá zpět,“ konstatovala policistka s tím, že oznámený případ je prověřován jako trestný čin podvod.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, akcie, investice, Šumperk, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patrik Černoušek

Za blbost se platí. Chceš moc? Nemáš nic.

Úterý, 21. listopadu 2023, 20:20Odpovědět

Muž ze Šumperska chtěl investovat do akcií, online podvodníci ho obrali o 1,2 milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.