Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ještě nabitější startovka a nové trasy. Cyklistická Czech Tour letos láká na atraktivní novinky

Nové trasy a startovní pole nabité elitními týmy nabídne další ročník prestižní cyklistické akce Czech Tour. Čtyřdenní boje v závěru července svedou profesionální závodníci také ze sedmi stájí nejvyšší kategorie World Tour. Závod prochází ze značné části Olomouckým krajem, města regionu budou startovními i cílovými lokalitami.

Czech Tour letos proběhne v termínu 25. až 28. července, v předvečer první etapy se závodní týmy představí na prezentaci v Olomouci. A fanoušci profesionální cyklistiky se mohou těšit na atraktivní startovní pole. Své sestavy vyšlou na silnice v České republice špičkové celky současné světové cyklistiky – Visma-Lease a Bike, UAE Emirates, Intermarché-Wanty, DSM-Firmenich PostNL, Bahrain Victorious a Bora-hansgrohe, který bude v červenci hájit loňské prvenství, pro něž si v jeho barvách dojel Florian Lipowitz. Jako nejaktuálnější rozšíření startovky představili organizátoři také britskou stáj Ineos Granadiers.

„Czech Tour každým rokem roste a stává se výkladní skříní nejen české a světové cyklistiky, ale i celé České republiky. O zápolení na náročných tratích v atraktivních kulisách, které naše krajina nabízí, jeví zájem stále více týmů z nejprestižnější kategorie WorldTour – loni přijely tři, letos už máme potvrzenou celou sedmičku. I proto se snažíme neustále posouvat dál a přemýšlíme, jak celý závod ještě vylepšit. A věřím, že průběh letošního ročníku s řadou novinek to jen potvrdí,“ komentoval v tiskové zpráv ředitel závodu Leopold König.

Jeseníky přivítají vycházející hvězdy cyklistiky. Na Závodu Míru zazářil i Pogačar s Vingegaardem

Reprezentace nejtalentovanějších cyklistů ze zemí napříč celým světem zamíří na přelomu května a června do Olomouckého kraje. Silnice v regionu budou hlavním dějištěm prestižního Závodu míru pro jezdce do 23 let. Právě úspěšné výkony v této...

Vedle týmů z nejvyšší třídy se na tuzemský podnik chystají i týmy z nižších kategorií, které ovšem tradičně nechybějí ani v pelotonu podniků Grand Tour. „Za všechny můžeme jmenovat Uno-X Mobility či development tým celku Lidl-Trek. V jeho barvách se na domácí půdě představí i český šampion Mathias Vacek. Svá želízka se pak chystají vyslat i české profistáje Elkov-Kasper a ATT Investments. Do Česka se pak chystá i TDT - Unibet Cycling Team, která má soupisce Čechy Adama Ťoupalíka a Tomáše Kopeckého,“ přiblížil mluvčí závod Tibor Alföldi.

Úvodní slavnostní momenty obstará prezentace všech účastníků v předvečer první etapy 24. července v Olomouci. První závodní den odstartuje 25. července v Prostějově a po víc jak 150 kilometrech a bezmála 1 500 nastoupaných metrech přivítá peloton cílová brána v Ostravě.

„Hned druhá etapa pak bude zkouškou formy i týmové sehranosti všech zúčastněných: peloton vůbec poprvé vyrazí ze Zlína a až po 170 kilometrech protne pásku na beskydských Pustevnách, budou mít závodníci v nohách téměř 3,5 tisíce výškových metrů. Ve třetím dějství pak jezdci vyrazí na 135 kilometrech dlouhou pouť z Moravské Třebové vstříc proslulému brutálnímu stoupání k nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. A velké finále pak slibuje čtvrtá etapa ze Šumperku do Šternberku, kde závodníky prověří klasické kostky,“ popsal další průběh náročné cyklistické výzvy mluvčí Alföldi.

Na parkovací kotouče si někteří řidiči stále nezvykli. Prostějovští strážníci denně řeší přestupky u nemocnice

Dopravní značka s označením IP 13b – Parkoviště s parkovacím kotoučem již běžně na řadě míst přikazuje řidičům použití pomůcky pro vyjádření času odstavení vozidla. Například v Prostějově se ale strážníci nadále setkávají se znatelným počtem...

Celkem peloton za čtyři dny absolvuje 600 kilometrů a nastoupá dohromady takřka devět tisíc výškových metrů. „Jsme nesmírně hrdí na to, že se trasa Czech Tour poprvé představí na zcela nových místech. Obrovský dík pak patří všem městům i krajům, kterými projíždíme. Jen tak můžeme zajistit divácky atraktivní podívanou a bezpečné prostředí pro závodníky i fanoušky,“ dodává Leopold König.

Organizátoři chystají nejen ve startovních a cílových lokalitách atraktivní doprovodný program, novinkou jsou také přímé televizní přenosy.„Živé vysílání z posledních 90 minut každé etapy je dalším významným milníkem v historii závodu,“ vyzdvihl šéf závodu König s tím, že přenosy bude vysílat kanál ČT2.

Program Czech Tour 2024
1. etapa – 25. července: Prostějov – Ostrava (151,2 km / 1 422 m)
2. etapa – 26. července: Zlín – Pustevny (170,1 km / 3 462 m)
3. etapa – 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (134,7 km / 2 206 m)
4. etapa – 28. července: Šumperk – Šternberk (131,9 km / 1 953 m) 
Zdroj: Czech Tour

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Tour

Štítky Sport, cyklistika, Czech Tour, závod, peloton, Olomoucký kraj, etapy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještě nabitější startovka a nové trasy. Cyklistická Czech Tour letos láká na atraktivní novinky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.