Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Prostějov připomene rodáka Jiřího Wolkera poštovní schránkou na rohu ulice. Básník zemřel před sto lety

Poštovní schránkou na rohu ulice, která odkazuje na slavnou báseň prostějovského rodáka Jiřího Wolkera, připomene zdejší radnice letošní výročí sto let od jeho úmrtí. Město již nechalo zhotovit pamětní minci a přidá pamětní pohlednici a razítko. Prostějov si rodáka připomene i výstavami, festivalem poezie nebo módní přehlídkou.

"Pamětní pohlednici a razítko necháme vyrobit jednak v souvislosti s letošním výročím Jiřího Wolkera a jednak také se zahájením provozu Wolkerovy schránky. Ta bude umístěna symbolicky na rohu ulice, konkrétně na stěně městského domu na náměstí T. G. Masaryka č. 11. Funkční poštovní schránka tam skutečně je, pouze bude nahrazena modrou schránkou, o níž píše Jiří Wolker ve své básni," sdělila náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Hisorickou modrou schránku bude Česká pošta standardně obsluhovat, zasadil se o ni místní klub Rotariánů. "Bude to nejen připomínka slavného rodáka, ale domnívám se, že i lákadlo pro turisty," podotkla Sokolová.

Radnice si sto let od básníkova úmrtí průběžně připomíná od začátku letošního roku. V prostějovském informačním centru si zájemci budou moci například vyrazit pamětní minci připomínající Jiřího Wolkera. "Nová raznice, kterou jsme již od výrobce obdrželi, bude k dispozici na turistickém informačním centru a premiérové ražení nabídneme zájemcům v sobotu 11. května v době od 13:00 do 16:00," potvrdila Sokolová.

Prostějov nabídne pamětní minci Jiřího Wolkera. Na červen také chystá rodinnou hru

Na začátku letošního roku uplynulo sto let od úmrtí prostějovského básníka Jiřího Wolkera. Město k tomuto výročí připravilo kromě několika akcí i pamětní minci. Tu si budou moci zájemci vyrazit v Turistickém informačním centru.

Například v Muzeu a galerii v Prostějově je otevřená nová stálá expozice s názvem #JIRIWOLKER, která představuje jeho dílo a život, chystají se další akce a například i módní přehlídka.

Jiří Wolker se narodil 29. března 1900 v Prostějově. Studoval na prostějovském gymnáziu, pak se v Praze zapsal na práva. Studium však přerušila tuberkulóza, které básník ve věku 23 let podlehl. Zemřel v rodném Prostějově. K jeho nejznámějším dílům patří básnické sbírky Host do domu (1921) a Těžká hodina (1922).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky Jiří Wolker, Prostějov, poštovní schránka, známka, pohlednice, rodák, výročí, úmrtí, Milada Sokolová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov připomene rodáka Jiřího Wolkera poštovní schránkou na rohu ulice. Básník zemřel před sto lety  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.