Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Tramvajová doprava začala v Olomouci před 125 lety. Dopravní podnik pořádá Den otevřených dveří

Pravidelná tramvajová doprava v Olomouci začala před 125 lety. Dopravní podnik při této příležitosti zítra pořádá Den otevřených dveří. Zájemcům zpřístupní vozovnu v Koželužské ulici, novou odstavnou halu pro tramvaje u hlavního vlakového nádraží a připravil také jízdy historickou tramvají a autobusem.

Den otevřených dveří proběhne ve středu 8. května. Ve vozovně a odstavné hale bude k vidění několik typů moderních tramvají, jako jsou vozy T3, Škoda Inekon Astra, Inekon TRIO, Vario či EVO, které jezdí na tramvajových linkách v Olomouci. Připraveny budou také autobusy MHD, elektrobus a historická tramvaj číslo 16. Dopravní podnik pro návštěvníky připravil jízdu historickou tramvají přes centrum Olomouce či projížďku historickým autobusem Škoda 706 RTO.

Vystaveny budou také historické automobily československé výroby značky Zbrojovka Brno a Tatra z let 1933 až 1936 i historický hasičský vůz z roku 1929. O doprovodný program se postarají policisté ve spolupráci s Českým červeným křížem.

Dorpavní podnik loni v autobusech a tramvajích přepravil 56,491 milionu cestujících. Ve srovnání s rokem 2022 jich bylo o 3,6 milionu víc. Počet přepravených lidí ale ještě nedosáhl hodnot z let před pandemií. Například v roce 2019 podnik evidoval 57 milionů cestujících.

Na osmi tramvajových a 24 autobusových linkách olomoucké MHD nyní jezdí 148 tramvají a autobusů. Stoprocentním akcionářem Dopravního podniku, který měl na konci loňského roku 450 zaměstnanců, je město Olomouc.

Olomouc zmodernizuje několik zastávek MHD. Dvě nové vybuduje na Okružní ulici

Na území Olomouce je okolo čtyř stovek zastávek městské hromadné dopravy, magistrát při rekonstrukcích silnic připravuje i pro letošní rok modernizaci několika zálivů určených pro autobusy a také souvisejícího vybavení. Přibýt by tak měly nové...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Olomouc, dopravní podnik, výročí, Den otevřených dveří, doprava, historie, vozovna, jízdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvajová doprava začala v Olomouci před 125 lety. Dopravní podnik pořádá Den otevřených dveří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.