Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dědictví UNESCO na Šumpersku? Olomoucký kraj podpoří snahu o zápis velkolosinské ruční papírny

K dlouhodobé snaze Ruční papírny Velké Losiny o zapsání na seznam světového dědictví UNESCO se připojí také Olomoucký kraj. Krajští zastupitelé schválili podepsaní memoranda s historickým podnikem o spolupráci při ochraně, zachování a prezentaci ruční papírny, která od 16. století funguje na Šumpersku.

Olomoucký kraj bude spolupracovat s Ruční papírnou ve Velkých Losinách na Šumpersku při snaze jejích majitelů a místních samospráv zapsat tuto národní kulturní památku spolu s dalšími pěti historickými papírnami v Polsku, Německu, Itálii a Španělsku na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V Olomouckém kraji je na seznamu UNESCO zapsaný pouze Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci. „Pokud by tam byla v budoucnu zapsána i Ruční papírna ve Velkých Losinách, tak by to byl velký úspěch,“ řekl zastupitelům krajský radní pro kulturu a památkovou péči Jan Žůrek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj), podle kterého snahu majitelů Ruční papírny Velké Losiny a samospráv podporuje kraj i ministerstvo kultury. Jedním z předpokladů pro zápis na seznam UNESCO je zařazení Ruční papírny Velké Losiny na takzvaný indikativní seznam ČR, který vede ministerstvo kultury. Ruční papírna na tento seznam byla zařazena již v roce 2001 a nyní jej ministerstvo kultury aktualizuje.

Barokní chlouba Olomouce se zahalí do bílé. Obnova Sloupu Nejsvětější Trojice má trvat takřka tisíc dnů

V průběhu dubna se barokní Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci schová za lešení a také krycí plachtu, která památku zapsanou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO zahalí takřka na tři roky. Nad provedením rozsáhlé...

Mezi partnery memoranda patří Ruční papírna Velké Losiny, obec Velké Losiny, Svazek obcí údolí Desné, Místní akční skupina Šumperský venkov, město Šumperk, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého a Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM. Podpisem memoranda se tyto instituce připojí k podání mezinárodní nominační žádosti o zápis Ruční papírny Velké Losiny na seznam UNESCO.

Ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku uchovává přes 420 let dlouhou tradici výroby archů papíru na bázi textilních vláken, jak se v Evropě vyvíjela ve středověku na základě znalostí přenesených z Dálného východu. Je to jediná funkční manufaktura tohoto druhu ve střední Evropě. Kromě své hodnoty, technické a historické, je pozoruhodná také jako architektonický barokně-klasicistní celek z 18. a 19. století, kdy zažívala největší prosperitu. Manufakturu dal vybudovat na konci 16. století Jan mladší ze Žerotína.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Kultura, památka, Ruční papírna, papírna Velké Losiny, Šumpersko, Šumperk, Olomoucký kraj, UNESCO, památka UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dědictví UNESCO na Šumpersku? Olomoucký kraj podpoří snahu o zápis velkolosinské ruční papírny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.