Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Studentka rozluštila tajemství obrazu. Vlastivědné muzeum o něm připravilo výstavu

Studentka oboru restaurování a konzervace uměleckých děl z Pardubické univerzity dokázala odhalit autora i skutečnou identitu dívky na obraze. Její práce tak pomohla odhalit další část historie rodiny vídeňského malíře Josefa Kesslera, který se narodil v Lošticích na Šumpersku. Vlastivědné muzeum Olomouc teď připravilo výstavu, která ukazuje, jak může být objevování starých uměleckých děl dobrodružné.

Podobizna mladé dívky, autor neznámý, druhá polovina 19. století, silně poškozeno. Takový popisek byl u obrazu, když byl v roce 1976 ze Šternberka převezen do Vlastivědného muzea „Více jsme nevěděli. Možná překvapí, že tento stav je pro kurátory pracující v muzeu jejich denním chlebem,“ vysvětlila v tiskové zprávě kurátorka Michaela Čadilová. V depozitářích se totiž často nachází díla, která nejsou v nejlepším stavu. „Špatný stav ale někdy může zakrývat něco velmi cenného,“ doplnila Čadilová.

Právě portrét mladé dívky byl mezi obrazy, které zkoumala skupina studentů restaurování uměleckých děl z pardubické univerzity. Bádání Markéty Svobodové po čase přineslo výsledky. Studentka při podrobném odkrývání vrstev nalezla na zadní straně obrazu datum a postupně se dopracovala i ke jménu autora. „Příběh z historie, který se mi v průběhu práce odkrýval, byl neuvěřitelný. Ten pocit není možno přímo popsat, ale cítila jsem se jak v detektivní povídce,“ popsala Svobodová.

Zrestaurování tohoto obrazu totiž přineslo i nový pohled do příběhu rodiny malíře Josefa Kesslera. Restaurátoři později také kontaktovali jeho žijící příbuzné. „Mému tátovi obraz visel od malička doma a pak všude, kam se stěhovali. Dívce na obrazu říkali tetinka Bušinka, protože si mysleli, že je to autorova teta Libuše. Tato informace se tedy dostala i do monografie, která o slavném předkovi vyšla v Rakousku. Až od restaurátorky jsme se ale dozvěděli, že nejde o tetu, ale autorova sestra, o které jsme nic nevěděli“ vysvětlil jeden z malířových příbuzných Milan Keslar.

Legenda s bugatkou na pódiu. Moravské divadlo Olomouc uvede muzikál o závodnici Elišce Junkové

Světovou premiéru muzikálu ELA! věnovanému slavné olomoucké rodačce Elišce Junkové uvede v pátek Moravské divadlo Olomouc. Inscenace o inspirativní osobnosti motorsportu vznikla na míru olomoucké činohře, autorem textu je Tomáš Syrovátka, hudbu...

Vzhledem k tomuto příběhu se autoři výstavy rozhodli ji pojmenovat jednoduše – Sestra. Během návštěvy výstavy zájemci uvidí, jak se z poškozených a zašlých děl stávají obrazy, které se svou podobou vrací do doby svého vzniku. Kromě díla Sestra budou na výstavě i další díla, mezi nimi i portrét Boženy Němcové od Josefa Vojtěcha Hellicha. Výstava mohou lidé navštívit až do konce června.

„Jsem moc rád, že výstava nechá návštěvníky nahlédnout pod pokličku jinak neviditelné sbírkotvorné činnosti muzeí, která směřuje k uchovávání cenného kulturního dědictví naší země. Projekt je o to cennější, že se uskutečnil ve spolupráci s pardubickou univerzitou, konkrétně její uznávanou fakultou restaurování,“ konstatoval ředitel muzea Jakub Ráliš. „Z pohledu začínající restaurátorky pro mě byly nejdůležitější právě zkušenosti, které jsem získala v průběhu práce. Když jsem s ní začínala, neměla jsem ani tušení, že mi přinese příležitost podílet se na této unikátní výstavě,“ uzavřela studentka, které se tento zajímavý objev podařil. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štefan Berec

Štítky Vlastivědné muzeum, obraz, restaurátorství, Josef Kessler, Sestra, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentka rozluštila tajemství obrazu. Vlastivědné muzeum o něm připravilo výstavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.