Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O prezidentské volby je ve věznicích v Olomouci a na Mírově velký zájem. Vězni doufají v amnestii

Vězni v Olomouckém kraji mají o letošní prezidentské volby podstatně vyšší zájem než o předchozí volby hlavy státu. V jedné z nejpřísnějších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku, kde jsou i doživotně odsouzení, chtějí volit dvě třetiny vězňů, doufají v amnestii.

Podobně velký zájem zaznamenali i zástupci olomoucké vazební věznice. V Olomouci se volilo včera, na Mírově mají vězni možnost volit po oba dva volební dny.

Na Mírově je pro volby vyčleněna jedna z místností v objektu věznice. "Z celkového počtu odsouzených, kteří mají možnost volit, což je 383 lidí, projevilo zájem volit 254 odsouzených. Voličské průkazy již byly samozřejmě odsouzeným vydány," řekl speciální pedagog a mluvčí věznice František Richter. Při posledních prezidentských volbách se voleb účastnilo 125 vězňů.

Volby byly podle něj hlavním tématem uplynulých dní, kampaň vězni sledovali například v televizi. "Odsouzení samozřejmě měli možnost debaty sledovat jak ve svých celách, tak i v kulturních místnostech ve svých oddílech. Téměř většina odsouzených má totiž v cele televizi. Prezidentská volba je nyní ve věznici mezi vězni velké téma. Jak jsem mohl s našimi odsouzenými náhodně mluvit, tak volbou svého vybraného kandidáta část očekává možnost určité amnestie," doplnil Richter.

Z olomoucké věznice uprchl až do Španělska. Po dvou měsících je zpět za mřížemi

Na začátku října se dvaatřicetiletý vězeň nevrátil z vycházky do olomoucké vazební věznice. Policie žádala o pomoc veřejnost, muže z Přerovska nakonec vypátrala až ve Španělsku. Útěk za hranice nezafungoval, díky mezinárodní spolupráci byl...

Podstatně větší zájem o volby oproti předchozím prezidentským volbám evidují také v olomoucké vazební věznici. "V roce 2013 volilo ve Vazební věznici Olomouc prezidenta 26,5 procenta oprávněných voličů, v roce 2018 vzrostl zájem na 41 procent a v letošním roce předpokládáme účast 61 procent. O volební průkazy velký zájem nebyl, k volbám se s ním chystají pouze dva oprávnění voliči. Zbytek vězněných osob je zapsán na takzvaný zvláštní seznam voličů," řekla mluvčí olomoucké vazební věznice Eva Gürbüz

Ve Vazební věznici Olomouc nakonec odvolilo z 239 oprávněných voličů 136 vězněných osob, a to 77 odsouzených a 59 obviněných. "Šest vězněných osob nebylo volební komisí k volbě prezidenta připuštěno. Volební účast ve vazební věznici byla 57 procent," doplnila mluvčí věznice.

Kampaň vězni sledovali hlavně v televizi, ale poslouchali i debaty v rádiu. "Vězněné osoby mají buď vlastní televize přímo na celách nebo jim Vazební věznice Olomouc poskytuje ústavní, které mohou mít k dispozici také na celách nebo ve společných prostorech. Prezidentské debaty tudíž měly možnost vězněné osoby sledovat a také dle sdělení vychovatelů sledovaly. Dále jsou cely vybaveny radiostanicí, takže i z dostupného vysílání mohly získávat potřebné informace," doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky věznice, vězni, hájem, volby, prezident, Olomouc, Mírov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prezidentské volby je ve věznicích v Olomouci a na Mírově velký zájem. Vězni doufají v amnestii  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.