Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Rekordní Academia Film Olomouc. Akreditovalo se téměř devět tisíc fanoušků vědy a filmu

Na mezinárodní festival Academia Film Olomouc, který na šest dní proměnil město v centrum popularizace vědy, se letos akreditovalo rekordních 8798 návštěvníků. Do Olomouce přijelo na 250 českých a zahraničních vědců, filmařů, producentů nebo distributorů.

"Program AFO letos kreslil mapu paměti, oživil dinosaury, nevyhýbal se zkoumání psychedelik a odhalil kouzlo mycelia. Festival se pro návštěvnictvo i tým festivalu proměnil v lunapark vzpomínek. Nabídl unikátní prostor, spojující přátelskou otevřenost a zábavu s intelektuální hloubkou. Z rekordního zájmu publika a plných sálů jsme nadšeni," radoval se ředitel programu Ondřej Kazík.

Filmy zkoumaly celou šíři vědeckého snažení. Tvůrci z celého světa upozorňovali na přírodu, lidskou empatii i složitosti naší historie a odvážně experimentovali s nejmodernějšími technologiemi a inovativními přístupy dokumentární tvorby. Porota již tradičně udělila ceny ve čtyřech soutěžních kategoriích – Mezinárodní soutěž, Česko-slovenská soutěž, Soutěž krátkých filmů a Cena studentské poroty. AFO předává také Cenu diváků, která je zaštítěna Českou televizí.

Hlavní cenu a Čestné uznání obdržel snímek Hon na nejstarší DNA zkoumající nové přístupy ke studiu genetických informací. Cenu si odnesl také film Datlovití: Hluční sousedé. Čestné uznání dostal experimentálně laděný film Poznámky z Eremocénu, který natočila jedna z nejzajímavějších současných slovenských filmařek Viera Čákanyová. Ve filmu, který je koncipovaný jako vzkaz z budoucnosti současné generaci, debatuje se svým virtuálním budoucím já o tom, co všechno jsme jako lidstvo udělali špatně a jak se z toho můžeme poučit.

Filmy podle vlastní volby a vyšší vstupné. Přerovské letní kino čeká druhá sezona

Jedním z projektů participativního rozpočtu bylo v Přerově mobilní kino, které letos vstoupí do své druhé sezony. Sledování filmů pod širým nebem si podle zástupců radnice lidé oblíbili, již nyní si mohou vybírat snímky, které se v letním kině...

Cenu za nejlepší česko-slovenský populárně-vědecký film pak vyhrála hravá globální home esej Jiříkovo vidění režisérky Marty Kovářové. Ta se v něm spolu se svým otcem, vědcem Jiřím Svobodou, snaží prosadit jeho koncept globální uhlíkové daně. Cena za nejlepší krátký populárně-vědecký film pak putuje za filmem Getty potraty. Čestné uznání studentské poroty patří soutěžnímu filmu Pobavme se o sexu – sto let sexuální výchovy. 

Příští rok legendární AFO oslaví již šedesát let od svého založení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Academia Film Olomouc

Štítky AFO, rekord, akreditace, festival, věda, film, Academia film Olomouc, čestné uznání, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní Academia Film Olomouc. Akreditovalo se téměř devět tisíc fanoušků vědy a filmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.