Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Bílý kámen začíná. Na Libavou bude poprvé jezdit cyklolanovka, milovníky kol doveze až na Velkou Střelnou

Již zítra se cyklisté a turisté mohou těšit na jeden ze svých svátků, vypukne oblíbená akce Bílý kámen. Letos poprvé usnadní zájemcům cestu do výjimečně otevřeného vojenského prostoru Libavá takzvaná cyklolanovka. Vypravena bude z Olomouce a cyklisty vyveze až do centra újezdu na Velkou Střelnou.

Cyklolanovka, autobus s přívěsem pro kola, bude jezdit podle předem daného jízdního řádu na trase z Olomouce přes Velkou Bystřici. Podle pořadatelů je o ni velký zájem.

"Říkali jsme si, že by účastníkům určitě pomohlo, kdyby zdolali největší kopce, proto jsme vymysleli cyklolanovku. Cyklisty přitom doveze až na Velkou Střelnou, která se nachází v centru vojenského újezdu. Pomůže jim tak zdolat ten nejtěžší úsek - z Mrskles, kde je největší, až pětikilometrový kopec a ten vezme hodně sil. Cyklolanovka jim tak tento úsek odpustí a cyklisté si pak mohou užít další trasy," uvedl Kristián Heřman z organizačního štábu akce.

Cyklolanovka je pro tuto akci s dlouhodobou tradicí pilotním projektem, autobus s přívěsem pro tuto akci zdarma vypraví Olomoucký kraj. Lidé si musí místo rezervovat. Jízdní řád a informace jsou na webu akce. "Sami jsme zvědaví, jaká bude zpětná vazba a zda v tom budeme pokračovat. Minimálně ze sociálních sítí však zaznívá, že by to lidé využili," doplnil Heřman.

Litovel začne v létě se stavbou smíšené stezky podél průtahu, do úpravy investuje 29 milionů

Letos v červnu či v červenci by se měla rozběhnout stavba smíšené stezky pro chodce a cyklisty podél hlavního silničního tahu v Litovli na Olomoucku. Vedení města schválilo několik let chystaný projekt, který má přinést větší bezpečnost pro...

Novinkou jsou v letošním ročníku také dvě nové trasy. První povede z Luboměře pod Strážnou do Zigartic a pomůže cyklistům zkrátit dlouhou okružní cestu. Druhá trasa vede po asfaltové silnici údolím podél řeky Odry ze Starých Oldřůvek k historickému mostu u Barnova. Kvůli tomu bude přesunuto také vstupní stanoviště z Nových Oldřůvek do Starých Oldřůvek, uvedli pořadatelé.

Bílý kámen se letos uskuteční 30. rokem v tradičním termínu 1. května, loni se musel kvůli cvičení mezinárodních vojsk ve vojenském újezdu přesunout na polovinu června. Akce se každoročně účastní několik tisíc lidí, otevření Libavé si nenechávají ujít cyklisté, ale ani pěší turisté z celé republiky. Akce umožňuje zájemcům prohlédnout si v jediný den v roce běžně nepřístupná místa, kde operuje během roku armáda. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Bílý kámen, Libavá, cyklista, turista, akce, Olomoucký kraj, vojenský újezd, Olomouc, Velká Bystřice, přívěs, Mrsklesy, Luboměř pod Strážnou, Odra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

... aposň jedna Pozitivni zpráva ! Haleluja !!!

Středa, 1. května 2024, 12:23Odpovědět

Bílý kámen začíná. Na Libavou bude poprvé jezdit cyklolanovka, milovníky kol doveze až na Velkou Střelnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.