Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Motivace i odpoutání od bolesti. Zdravotníci z přerovské nemocnice oceňují pomoc virtuální reality

Moderní technologii virtuální reality zavádí s úspěchem do praxe odborníci z rehabilitačního oddělení přerovské nemocnice. Ta je součástí sítě zdravotnických zařízení, které metodu pro efektivnější pomoc po úrazech či nemocích využívají. Výsledky jsou podle fyzioterapeutů velmi příznivé.

Rehabilitační procedury s využitím virtuální reality testuje sedm zdravotnických zařízení skupiny AGEL na území Moravy a Slezska. Jedním z pracovišť, kde tuto metodu hojně využívají, je i rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Přerov.

„Virtuální realita napomáhá pacientům s nácvikem hrubé i jemné motoriky. Nejčastěji jde o pacienty po úrazech, při degenerativních onemocněních pohybového aparátu nebo po nervových poškozeních. Lze ji také ale využít pro zlepšení kondice a držení těla. V případě, že máme spolupracujícího pacienta a šikovného fyzioterapeuta, je její užití všestranné,“ vyzdvihla na webu nemocnice primářka rehabilitačního oddělení Jana Řezáčová.

Rehabilitace s videohrami. Pacienti v šumperské nemocnici zlepšují stabilitu a pohyb na speciální plošině

Speciální motivaci k pilování rovnováhy a posílení potřebných svalů mají pacienti na lůžkovém rehabilitačním oddělení šumperské nemocnice. Zdravotnické zařízení totiž využívá pro léčbu i videoherní balanční desku, která proces cvičení převádí do...

Novinku zavádějí nemocniční zařízení ve spolupráci se společností VR Vitalis, která se zaměřuje i na další vývoj nových modulů pro pacienty. V Olomouckém kraji virtuální realitu využívají zdravotníci kromě Přerova také v Prostějově a ve Šternberku. Hlavním centrem pro tuto technologii v rámci skupiny AGEL je nemocnice v Ostravě-Vítkovicích, kde fyzioterapeuti a ergoterapeuti spolupracují s odbornou firmou na a vývoji a programování nových cvičení, her a metod určených nejen pro efektivní trénink rozličných pohybů. Softwarové řešení umožňuje zdravotníkům okamžitý přístup ke všem důležitým datům. Dozví se tak veškeré výsledky, progrese a mohou také individuálně upravovat rehabilitační plán. „Ohlasy našeho personálu jsou skvělé, protože se jedná o motivační metodu, která dovede snadněji pacienta k provedení pohybu, který mu jinak působí potíže. S virtuální realitou pacient nevnímá tolik bolest, která pohyb provází a můžeme tedy říct, že virtuální realita posouvá práh bolesti. Z těchto výsledků pak mají radost všichni. Pro pacienty je odměnou dobrý pocit z efektivního, zábavného a méně bolestivého cvičení a fyzioterapeut za sebou vidí dobré výsledky své práce, což jej pochopitelně naplňuje,“ poznamenala primářka Řezáčová.

Využití technologie chce skupina AGEL nadále rozvíjet, vhodná je pro celou řadu pacientů, ale má také svá omezení. „Virtuální realitu vnímáme jako výbornou pomůcku k zefektivnění naší práce a velký krok kupředu nejen v rehabilitaci. Přesto, ale i zde existuje několik málo kontraindikací a pro některé pacienty tato novinka nemusí být vhodná. Například pacientům, kteří trpí závratěmi, nevolnostmi nebo psychiatrickými onemocněními či epilepsií, není tato novinka doporučována,“ doplnila lékařka z přerovské nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice AGEL Přerov

Štítky Zdraví, rehabilitace, fyzioterepie, virtuální realita, cvičení, hry, nemocnice, Šternberk, Prostějov, Přerov, AGEL, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motivace i odpoutání od bolesti. Zdravotníci z přerovské nemocnice oceňují pomoc virtuální reality  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.