Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Šumperská nemocnice pořídila z Británie variabilní porodnický gauč. Už absolvoval premiéru

Ve druhé polovině dubna dorazil do šumperské nemocnice speciální porodnický gauč, rozměrný balík putoval do zdravotnického zařízení až z Velké Británie. Novinka v porodnici brzy absolvovala úspěšnou premiéru, i s využitím nového vybavení přišel na svět malý chlapec František. Variabilní porodnická pomůcka umožňuje ženám rodit v různorodých polohách, a podporuje tak přirozený porod.

Na odběrech jako v kavárně. Transfuzka v Šumperku přesídlila do nových prostor, zmodernizovala i laboratoř

První dárci krevní plazmy zamířili ve středu do nového moderního prostředí AGEL Transfúzní služby v Šumperku. Po nákladné rekonstrukci budovy v Nemocniční ulici budou prostory sloužit také zpracování transfúzních přípravků a laboratorním analýzám....

Porodnický gauč vyrobila firma ve Velké Británii a v České republice je novinkou, používat ho začala Fakultní nemocnice Ostrava. Šumperská nemocnice za nákup rozměrného gauče a jeho dopravu do Česka zaplatila 170 tisíc korun. Šumperská porodnice je podle mluvčí nemocnice Hany Hanke nyní jedinou v Olomouckém kraji, která možnost rodit na gauči ženám nabízí.

Gauč se skládá ze tří dílů, které lze různě polohovat. Rodičky na něm mohou při porodu trávit více času ve vertikálních polohách. Mohou se o gauč například různě opírat, mohou na něm i klečet nebo ležet. „Chtěli jsme nabídnout maminkám možnost porodit i jinak než na klasickém porodním lůžku. Obrovskou výhodou nového gauče je jeho variabilita a umožnění porodu v téměř jakékoliv poloze, kterou si rodička intuitivně zvolí, a to i za cenu určitého nepohodlí pro zdravotnický personál,“ objasnil primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šumperk Karel Huml.

Porodnická pomůcka umožní do aktivního porodního děje více zapojit i otce. „Ti mohou na novém gauči například maminku během porodu objímat v náručí a mohou být aktivní součástí celého toho krásného procesu. To klasické porodní lůžko neumožňuje. Takže nejenže si žena může vybrat polohu, která je jí během porodu nejpříjemnější a může rodit tak, jak to instinktivně cítí, ale zároveň může být rodina od samého začátku při sobě,“ podotkla vedoucí porodní asistentka Anna Holinková.

Primář Huml ubezpečuje, že ženy budou mít ve volbě způsobu porodu v šumperské porodnici i nadále vždy na výběr mezi gaučem a porodním lůžkem. „Některé rodičky v závěru porodu dají nakonec přednost klasickému porodnímu lůžku, na kterém se mohou lépe zapřít. To, že žena neporodí na gauči, není známka žádného selhání. Naopak má možnost volby té nejlepší polohy, která jí vyhovuje, a to je hlavní poslání gauče,“ dodává lékař.

Nemocnice Šumperk poskytuje základní i specializovanou zdravotní péči pro spádovou oblast čítající až 200 tisíc obyvatel. Ročně je v šumperské nemocnici hospitalizováno přes 20 tisíc pacientů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adéla Blažková, Nemocnice Šumperk | Zdroj Video FB Porodnice Šumperk

Štítky Zdraví, porodnický gauč, porod, přirozený porod, porodnická pomůcka, porodnice Šumperk, Nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice pořídila z Británie variabilní porodnický gauč. Už absolvoval premiéru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.