Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Senior z Olomouce chtěl vydělat na kryptoměně. Dva miliony poslal podvodníkům

O více než dva miliony korun přišel sedmašedesátiletý muž z Olomouce, kterého zlákala nabídka výhodného investování do kryptoměn. Tu viděl na sociálních sítích a vidina snadného výdělku seniora přesvědčila ke spolupráci s neznámým poradcem. Šlo však o další ze série podvodů, kterým se nyní zabývají policisté.

Letos v únoru narazil starší muž z Olomouce na sociálních sítích na reklamu, která slibovala zajímavé zhodnocení peněz díky investování do kryptoměn. „Jakmile projevil zájem, kontaktoval jej pracovník investiční společnosti. Makléř muži sdělil, že se bude starat o jeho investiční účet. Zájemce začal opatrně a investoval 250 EUR,“ popsal policejní mluvčí Libor Hejtman.

Podle údajného poradce se vklad se během měsíce zhodnotil, makléř pak své budoucí oběti představil další výhodnější investice, například do kryptoměny Ethereum (ETH). Vidina zhodnocujícího se vkladu seniora zlákala k zaslání další části úspor. „Postupně investoval jeden a půl milionu korun. Poté se rozhodl, že vklad se ziskem převede na svůj bankovní účet. Nato mu makléř odpověděl, že mu budou peníze převedeny po založení další elektronické peněženky, do které musí vložit kyberměnu ve výši nejméně 8 ETH,“ vylíčil historku podvodníka policista.

Falešná SMS z ČSSZ: žena z Jesenicka chtěla získat příspěvky, přišla o desetitisíce

Obětí rozšířeného triku podvodníků se stala postarší žena z Jesenicka, která uvěřila, že jí SMS zprávou kontaktuje Česká správa sociálního zabezpečení. Kliknutí na odkaz mělo umožnit výběr dávek či příspěvků, šlo ovšem o podvrh a výsledkem...

Podle tehdy aktuální kurzu nákup takové hodnoty Etherea vyšel na 750 tisíc korun, které Olomoučan na základě pokynů falešného makléře odeslal ze svého konta. „Peníze mu však stále nepřišly a makléř se začal vymlouvat, že je problém s účtem. Přesvědčoval muže, že zasláním dalších finančních prostředků se problém vyřeší. To už ale zájemce začal mít podezření, že se jedná o podvod a místo zaslání dalších financí se obrátil na policii,“ konstatoval mluvčí Hejtman s tím, že policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Policie a další instituce nabádají, aby při zájmu o investování do akcií, fondů či kryptoměn byli lidé obezřetní a zjistili si potřebné informace o předmětu investice i zprostředkovateli. „Pokud se rozhodnete zhodnotit peníze například vkladem do kybernetické měny, obracejte se vždy jen na důvěryhodné a zavedené finanční společnosti. Velice ostražití buďte před lákavými reklamami neznámých organizací. Uvědomte si, že investování do kyberměny není bez rizika,“ zdůraznil Libor Hejtman.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, kryptoměny, peníze, investice, ethereum, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior z Olomouce chtěl vydělat na kryptoměně. Dva miliony poslal podvodníkům  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.