Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Aktivní zálohy cvičily ochranu elektrárny Dlouhé stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách poskytla azyl aktivním zálohám z Olomouckého kraje. Ti cvičili ochranu životně důležité infrastruktury a řešení mimořádných situací v rámci cvičení SAFEGUARD.

Ačkoliv se cvičení plánovalo dlouhodobě, ukázalo se, jak aktuální je téma ochrany nádrže s velkým objemem vody v souvislosti s nedávným výbuchem na ukrajinské Kachovce. Aktivní zálohy Krajského vojenského ředitelství Olomouc cvičili na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně její obranu při cvičení SAFEGUARD 2023.

Příslušníci AZ vybudovali na příjezdových cestách do elektrárny obranné postavení a kontrolně propouštěcí místa, kde nacvičovali různé modelové situace, mezi něž patřila běžná kontrola, zadržení podezřelého při kontrole a napadení stanoviště.

Přerovská Meopta dodá unikátní zaměřovací systém pro švédská bojová vozidla, která kupuje česká armáda

Přerovská Meopta dodá zaměřovací technologii do pásových bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu. O nákupu téměř dvě stě padesáti obrněnců z produkce švédské společnosti BAE Systems minulý týden rozhodla vláda. Podle některých zpráv byla...

„Vojáci aktivní zálohy berou svůj úkol velmi vážně, vnímají, že i ostraha vodní elektrárny dnes o to více rezonuje s aktuální situací na Ukrajině,“ okomentoval nasazení „záložáků“ v tiskové zprávě mluvčí KVV Olomouc Karel Hausmajer. Podle něho se v nesprávných rukou může elektrárna snadno stát zdrojem obtíží, především v souvislosti s výpadkem elektrické energie. „Přehrada může být i vážnou hrozbou a doslova zbraní, proto je její ochrana a obrana velmi důležitá,“ dodal mluvčí.

Podle vedení elektrárny byla spolupráce s vojáky bezchybná. „Jsme součástí krizové infrastruktury státu, a proto jsou podobná cvičení důležitá nejen pro vojsko, ale také pro nás,“ vysvětlil šéf elektrárny Ludvík Štrobl. „Každá podobná akce prověřuje naši spolupráci, která by v případě krizové situace musela fungovat bez jediného zaváhání,“ navázal.

„Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie,“ objasnil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Elektrárna má také certifikaci na službu black start, díky kterému by v případě většího výpadku elektřiny mohla pomoct její přenos obnovit.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajské vojenské velitelství Olomouc

Štítky Aktivní zálohy, AČR, Dlouhé stráně, Jeseníky, přečerpávací vodní elektrárna, elektrárna, obrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivní zálohy cvičily ochranu elektrárny Dlouhé stráně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.