Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Z Přerovska až na frontu: ukrajinským vojákům pomáhá i mrazem sušené jídlo

Sušené guláše, polévky, boršč či ovocné směsi se vyrábějí v potravinářské firmě v Domaželicích na Přerovsku, odkud putují do válečným konfliktem zasažené Ukrajiny. Za necelé dva měsíce se díky finanční sbírce spolku Zdravotní zajištění podařilo nakoupit více než 100 tisíc porcí, které putovaly na východ Evropy. Tam se trvanlivé potraviny dostávají k vojákům, zdravotníkům v nemocnicích či lidem v bunkrech.

Firma Freeze Dry Company používá technologii lyofilizace potravin, při které se suší potraviny za velmi nízkých teplot. Pokrmy díky tomu vydrží deset let a po zalití horkou vodou jsou během pár minut poživatelné. Společnost tímto způsobem vyrábí 18 druhů jídel, měsíčně dokáže produkovat zhruba 250 tisíc porcí. „Za jeden a půl měsíce jsme na Ukrajinu poslali více než 100 tisíc porcí sušených pokrmů. Většina šla přímo do bojových linií a část jsme vyhradili pro bunkry, do kterých se schovávají děti, aby tam byla železná zásoba pro případ, že se nedostane jiná pomoc,“ vysvětlil předseda spolku Zdravotní zajištění Jan Zamrazil, který sbírku i dopravu potravin na Ukrajinu organizuje.

Olomoucká charita poslala na Ukrajinu další kamion s elektrocentrálami. Sbírka přesáhla 17 milionů korun

Arcidiecézní charita Olomouc pokračuje v pomoci Ukrajině napadené Ruskem. V rámci kampaně Světlo a teplo pro Ukrajinu vypravila další kamion s elektrocentrálami a humanitární pomocí. Drobní dárci a firmy na sbírku přispěli více než 17,8 milionu...

Sušené jídlo má podle Zamrazila obrovskou výhodu v tom, že dlouho vydrží a je nenáročné na přepravu a přípravu. Vojáci v zákopech si díky tomu nemusí na ohni ohřívat pokrmy z konzerv a vystavovat se riziku, že je kvůli tomu zpozoruje nepřítel a poté zasype granáty. Zásilky jsou z Domaželic na Ukrajinu transportovány pomocí dobrovolníků a ukrajinských organizací. „Od nás vyjíždí auta v nepravidelných intervalech a vozí náklad sušených pokrmů přímo na bojové linie. Spolupracujeme také s organizacemi, které fungují u těchto linií a jsou schopny zásilku distribuovat tam, kam je to zrovna potřeba,“ řekl Zamrazil.

Sušené jídlo se vyznačuje velmi dobrou skladností. Například pokrm, který po uvaření váží zhruba 470 gramů, má po vysušení 100 gramů. Vojáci pak mohou mít u sebe pět balení jídla, které váží jen půl kilogramu. K vojenským jednotkám v zóně bojů lze díky tomu velké množství sušené potravy přepravit malým osobním autem, které není tak nápadné jako velká dodávka.

Prostějovské muzeum vyzrálo na agresora. Na ukrajinskou vlajku už nyní nedosáhne

Prostějovské muzeum loni v březnu vyvěsilo vlajku Ukrajiny, aby tak podpořilo zemi, kterou napadlo Rusko. Vlajku však opakovaně strhával neznámý agresor, naposledy poškodil i historické kamenné bloky. Muzeum nyní vlajku umístilo tak, aby na ni...

Distribuce potravin přesto není vůbec jednoduchá. „Když padají rakety, tak cesta přes celou Ukrajinu zabere klidně i tři dny. Je proto lepší, když vojáci mají pár balíků od nás v zásobě pro případ, že jim dojdou jejich potraviny,“ poznamenal předseda spolku Zdravotní zajištění. Sušená strava podle něj pomáhá Ukrajincům překlenout výpadky v zásobování.

Při rozvozu zásilek do bojových linií na východě Ukrajiny není podle Zamrazila nouze o dramatické situace. Například v Bachmutu se dvojice zásobovacích vozidel dostala do těsné blízkosti útočících ruských jednotek. Poté, co se ukrajinským silám podařilo ruské agresory zatlačit zpět, tak ve své zásobovací misi mohlo pokračovat už pouze jedno vozidlo naložené sušenými pokrmy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB zdravotnizajisteni.cz

Štítky Ukrajina, konflikt, charita, humanitární pomoc, sušené potraviny, podbora, sbírka, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Přerovska až na frontu: ukrajinským vojákům pomáhá i mrazem sušené jídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.